31 prosinca, 2009

Četveropoljni povrtlarski plodored

 Ako je tlo u vašem vrtu bogato humusom i biljnim hranivima, ako dobro zadržava vodu i nije teško za obradu, za svoj novi povrtnjak odaberite četveropoljni plodored.
Povrtnjak podijelite na četiri podjednaka polja, a sve povrćarske kulture svrstajte u četiri skupine: A,B,C i D.
U prvoj godini, poslije gnojidbe stajskim gnojem prethodne jeseni, na prvom polju uzgajajte skupinu A, zeljasto povrće iz biljne porodice krstašice, lat. Brassicaceae: kupus, kelj, kelj pupčar, cvjetača, raštika, brokula, korabica, žuta repa, bijela repa, rotkva, rotkvica i kineski kupus.


Na drugom polju neka bude skupina B: plodovito povrće iz porodice ponoćnice, lat. Solanaceae: rajčica, paprika i patlidžan te povrće iz porodice tikvenjača, lat. Cucurbitaceae: krastavci, tikvice, dinje, lubenice i bundeve.










Na treće polje smjestite skupinu C :  lukovičasto povrće iz porodice ljiljana, lat. Liliaceae: luk, češnjak, poriluk i luk kozjak; korjenasto povrće iz porodice štitarki, lat. Apiaceae: mrkvu, celer, peršin, pastrnjak te  povrće iz porodice pepeljuge, lat. Chenopodiaceae: ciklu i blitvu. 









Skupinu D, na četvrtom polju, čini mahunasto povrće iz porodice lepirnjača, lat. Fabaceae: grašak, grah mahunar, slanutak i bob te kukuruz šećerac iz porodice trava, lat. Poaceae.
Neke vrste povrća, kao špinat, salata, matovilac, endivija i radič, mogu se neprestano uzgajati na istom mjestu, pa ih možete uzgajati kao međuusjev, podusjev ili naknadni usjev uz glavnu kulturu na svim poljima.



Četveropoljni povrtlarski plodored



Svake godine sve četiri skupine, kao i kod tropoljnoga plodoreda, premjestite po abecedi na sljedeća polja, pa će se u četiri godine na svim poljima izmijeniti sve četiri skupine. Svake godine u jesen, kad s polja D poberete mahunarke, na to polje uštihajte stajski gnoj ili pognojite mineralnim gnojivom i posijte raž ili pšenicu za zelenu gnojidbu. Pete godine u rano proljeće, prije sadnje presadnica povrća iz skupine A, koja ponovo dolazi na to polje nakon mahunarki, zelenu masu žitarice uštihajte u tlo. Time počinje nova ophodnja,  povrće iz sve četiri skupine vraća se na isto mjesto tek nakon četiri godine; tijekom te četiri godine cijeli povrtnjak bit će pognojen stajnjakom.  Ako je vaš povrtnjak malen i ne planirate ga gnojiti stajskim gnojem nego samo kompostom i mineralnim gnojivima, možda ćete pomisliti da ne trebate uzgajati povrće u plodoredu. Varate se! I vi isplanirajte plodored tj. prostornu i vremensku izmjenu povrćarskih kultura. Za svaki povrtnjak, ma koliko malen bio, bez obzira na gnojidbu stajskim gnojem, plodored je važan. Povrće se, naime, kao i ratarske kulture, ne smije neprestano uzgajati na istoj površini jer se u tlu nagomilavaju štetne tvari, uzročnici biljnih bolesti, štetnici i korovi, a hraniva se iz tla troše jednostrano i nepravilno.