Jabuke

Jabuke

subota, 20. veljače 2010.

Četveropoljni povrtlarski plodored


Skupina A

Ako je tlo u vašem vrtu bogato humusom i biljnim hranivima, ako dobro zadržava vodu i nije teško za obradu, za svoj novi povrtnjak odaberite četveropoljni plodored.
Povrtnjak podijelite na četiri podjednaka polja, a sve povrćarske kulture svrstajte u četiri skupine: A,B,C i D. U prvoj godini, poslije gnojidbe stajskim gnojem prethodne jeseni, na prvom polju uzgajajte skupinu A, zeljasto povrće iz biljne porodice krstašice, lat. Brassicaceae: kupus, kelj, kelj pupčar, cvjetača, raštika, brokula, korabica, žuta repa, bijela repa, rotkva, rotkvica i kineski kupus.


Skupina B
Na drugom polju neka bude skupina B: plodovito povrće iz porodice pomoćnice, lat. Solanaceae: rajčica, paprika i patlidžan te povrće iz porodice tikvenjača, lat. Cucurbitaceae: krastavci, tikvice, dinje, lubenice i bundeve.Skupina C
Skupinu C :  lukovičasto povrće iz porodice ljiljana, lat. Liliaceae: luk, češnjak, poriluk i luk kozjak; korjenasto povrće iz porodice štitarki, lat. Apiaceae: mrkvu, celer, peršin, pastrnjak te  povrće iz porodice pepeljuge, lat. Chenopodiaceae: ciklu i blitvu, smjestite na treće polje. 
Skupina D
Skupinu D,na četvrtom polju, čini mahunasto povrće iz porodice lepirnjača, lat. Fabaceae: grašak, grah mahunar, slanutak i bob te kukuruz šećerac iz porodice trava, lat. Poaceae.
Neke vrste povrća, kao špinat, salata, matovilac, endivija i radič, mogu se neprestano uzgajati na istom mjestu, pa ih možete uzgajati kao međuusjev, podusjev ili naknadni usjev uz glavnu kulturu na svim poljima.


Četveropoljni povrtlarski plodored

Svake godine u proljeće sve četiri skupine, kao i kod tropoljnoga plodoreda, premjestite po abecedi na iduća polja, pa će se u četiri godine na svim poljima izmijeniti sve četiri skupine.
Svake godine u jesen ono polje na kojem je bila skupina D pognojite stajskim gnojem. Na to polje sljedeće godine dolazi skupina A. Tako će za četiri godine cijeli povrtnjak biti pognojen stajskim gnojem.
Četvrte godine u jesen, kad s prvoga polja poberete mahunarke, uštihajte stajski gnoj.
U proljeće pete godine na to polje se ponovo vraća skupina A. Time počinje nova ophodnja, a povrće iz sve četiri skupine vraća se na isto mjesto tek nakon četiri godine.
Ako je vaš povrtnjak malen i ne planirate ga gnojiti stajskim gnojem nego samo kompostom i mineralnim gnojivima, možda ćete pomisliti da ne trebate uzgajati povrće u plodoredu. Varate se!
I vi isplanirajte plodored tj. prostornu i vremensku izmjenu povrćarskih kultura. Za svaki povrtnjak, ma koliko malen bio, bez obzira na gnojidbu stajskim gnojem, plodored je važan. Povrće se, naime, kao i ratarske kulture, ne smije neprestano uzgajati na istoj površini jer se u tlu nagomilavaju štetne tvari, uzročnici biljnih bolesti, štetnici i korovi, a hraniva se iz tla troše jednostrano i nepravilno.