Jabuke

Jabuke

subota, 1. rujna 2012.

Dosta mi je ljeta i sunca

Nakon dugog vrelog ljeta - kod nas je bila prava pržiona - napokon nam je palo malo kiše - za moje biljke spas u zadnji čas, jer je i njima i njihovoj Staroj vrtlarici dosta i ljeta i sunca - pa sam prošloga tjedna uspjela napraviti i nešto drugo osim pumpanja i raznašanja kanti i kanti vode po vrtu. Berem rajčice, mahune, tikvice... Sve sam cvijeće i povrće okopala, učvrstila i privezala rajčice te potrgala zaperke i vrhove stabljika s novim cvjetovima. Za razvitak plodova iz tih cvjetova u jesen, prije nego što jako zahladi, u našim krajevima nema naime dovoljno vremena. No rajčice ću, ako ne bude kiše u sljedećim tjednima, i dalje redovito zalijevati da tlo bude neprestano podjednako vlažno kako se plodovi ne bi raspucavali. Kad dani i noći postanu hladniji, još će mnogo plodova rajčice dozreti, osobito na dobro razvijenim biljkama.
Posadila sam flance korabice koje su mi preostale u klijalištu. One će do početka studenoga oblikovati lijepe jabučice pa ću ih pobrati i zalediti za zimu. Posadila sam i lijepe kate i klinčeke pokraj slaka i celozija jer sve te biljke imaju cvjetove ružičastih, plavih i ljubičastih nijansi pa lijepo izgledaju u skupini.

A što ću raditi u rujnu?
Ma bit će posla! Uređujem novi povrtnjak i cvjetnjake na selu, pa bi do proljeća trebalo sve gredice preštihati i pripremiti za novu sezonu. Čim je pala kiša i temperatura zraka se snizila na normalu pa su biljke živnule. Stoga se nadam da ću tijekom rujna još brati tikvice, mahune, rajčice i korabice, a ima i mrkve, peršina, cikle, blitve... Gredice s kojih sve povrće poberem, u rujnu odmah prekopam i posijem ili posadim sljedeću kulturu. Prošli tjedan sam tako posijala još jedan red crne rotkve, korabice i blitve. Na početku ovoga mjeseca izravno na gredicu može se još posijati i zimsku salatu i rotkvice, a do sredine špinat i matovilac. Posadit ću luk srebrnjak, češnjak i luk kozjak, te presadnice zimske salate i ozimoga kelja.
Bude li i rujan vreo i bez kiše, i povrće i cvijeće morat ću i dalje zalijevati. No od sredine mjeseca trebalo bi sa zalijevanjem prestati, kako bi se povećala količina suhe tvari u tkivu biljaka. Povrće koje sadržava manje vode može se naime dulje čuvati.
U rujnu ću urediti i novo kompostište: kompostnu hrpu bi trebalo prebaciti, promiješati i prorahliti da se prozrači i prosuši i pritom zreo kompost odvojiti za jesensku gnojidbu.
I s cvijećem će biti dosta posla: u klijalištu rastu turski klinčeki koje treba presaditi na cvjetnu gredicu, a prošli tjedan sam na kružnu cvjetnu gredicu koju sam oblikovala ispod stabla mlade breskve posijala i jaglace, tratinčice i potočnice. Potočnice će tu i ostati i cvasti u proljeće, a jaglace i tratinčice posadit ću ispod starih stabala jabuka. Na cvjetnim gredicama ću uklanjati ocvale cvjetove da se produlji cvatnja, no pokoji cvijet svake biljke ostaviti ću i za sjeme. Cvijeće treba po potrebi i orezivati i prikraćivati da ne raste previše u širinu i visinu i da ne bude neuredno. Visoke trajnice i jednogodišnje cvijeće morat ću i malo poduprijeti, osobito pupavice, sunčane i uresnice kako se ne bi nagnule i polomile.
Potkraj rujna mogu se već pomalo vaditi gomolji gladiola, a trebalo bi pripremiti i gredice za sadnju lukovičastoga cvijeća i trajnica. Osim toga iz staroga vrta planiram presaditi i perunike, božure i ljiljanke.
I u voćnjaku uvijek ima posla - berba, skupljanje lišća - no o tome drugom zgodom.