Jabuke

Jabuke

subota, 13. listopada 2012.

Sunčanice

Vrganj
Kiša je ovih dana dobro natopila ne samo naše vrtove nego i tlo u okolnim šumama pa su berači gljiva došli na svoje. Rastrčali su se po šumi i punili svoje košarice našim finim jestivim gljivama. I moja je košara bila puna vrganja i lijepih bijelih sunčanica. Nisam neka stručnjakinja za gljive i ne usudim se ni brati ni jesti gljive koje mi nisu dobro poznate. Kad je riječ o gljivama čovjek nikad ne može biti dovoljno oprezan!
Uz vrganje, jedna od gljiva u koje sam poprilično sigurna je i velika sunčanica ili parazol, lat. Macrolepiota procera, što raste na sunčanim proplancima svijetlih listopadnih i mješovitih šuma, na travnjacima i strništima, a može se pronaći od kasna proljeća pa sve do listopada.

Sunčanice
Najviša je to – stručak može biti viši od 30 cm – i jedna od najljepših naših gljiva, izvrsna okusa i mirisa koji podsjeća na orahe, lješnjake ili bademe, pa se mlada može jesti i sirova. U početku jajolik ili zvonolik, klobuk se poslije raširi i izravna, pa mu promjer može biti i 35 cm. Bjelkastosmeđ je, prekriven smećkastim ljuskama, sa širokim glatkim ispupčenjem u sredini i rascjepkanim rubom. Vitak, čvrst, uzdužno vlaknast stručak šupalj je i ne odvaja se od klobuka. Dno mu je valjkasto zadebljano, a pri vrhu je širok pomičan prstenak rastrgana ruba. U jednom njemačkom vrtlarskom časopisu pročitala sam da se sunčanice na kiselim i blago kiselim tlima, kojima je pH vrijednost 4,5 – 6, mogu uzgajati i u vrtu.

Gredicu za uzgoj gljiva valja prekopati 50 cm duboko i pritom odvojiti i odstraniti zdravicu. Izvađenu zemlju trebalo bi nadoknaditi jednakom količinom treseta i dobro ga izmiješati s površinskim slojem tla. Posebno obrađeno žito pomiješano s micelijem gljive unosi se u tlo na početku travnja svake godine te gnoji kompostom ili kompostiranim goveđim gnojem i zalijeva samo kišnicom. Sunčanice u vrtu dobro uspijevaju uz endiviju, salatu ili češnjak, a micelij se može rasipati i uz grmove borovnice, rododendrona, hortenzija i drugog bilja što dobro uspijeva na kiselim tlima.