Jabuke

Jabuke

subota, 1. veljače 2014.

Vrt u veljači

U veljači temperature u našim krajevima mogu biti poprilično niske, a naši vrtovi prekriveni debelim slojem snijega. U nizinskom dijelu Hrvatske srednja mjesečna temperatura zraka iznosi oko 1,6°C, na otocima i priobalju oko 8°C, a u središnjem planinskom području oko -0,5°C. Srednje mjesečne količine oborina kreću se od 75 l/m2 na otocima i uz obalu, u nizinskom području oko  45 l/mu2, a u planinskom pojasu oko 125 l/m2. Sunce nam u Zagrebu izlazi oko 8 h, a zalazi oko 17 h 30min.
Cvatnja visibaba, podbijela i šafrana znak je da je nastupilo fenološko pretproljeće.
Ako nam vrtovi nisu prekriveni snijegom ili poplavljeni, pogledat ćemo ima li na vrtu što za pobrati: matovilca, poriluka, hrena, ozimoga kelja, podzemne korabe, blitve ili radiča. Da je moj vrt na Braču, Hvaru, Rabu ili Cresu, tijekom veljače bih brala i zimski kupus i kelj, raštiku, kelj pupčar, endiviju, radič, blitvu, špinat, mrkvu, peršin, celer, pastrnjak te mladi luk, a našla bi se i pokoja glavica cvjetače i salate.
Ako se potkraj veljače tlo dovoljno prosuši, vrtlari na jadranskoj obali i otocima pripremat će gredice za ranoproljetnu sjetvu i sadnju, pa izravno posijati grašak, bob, ciklu, peršin, mrkvu, rotkvice i luk te posaditi luk kozjak, proljetni češnjak, lučice luka, reznice hrena te presadnice artičoke, kupusa, kelja i cvjetače.
I mi ćemo u kopnenom području potkraj veljače, ako vrijeme bude povoljnije, posijati prve rotkvice, grašak i bob te posaditi luk kozjak, proljetni češnjak, lučice luka i reznice hrena.
U pripremljeno toplo klijalište ili sličan zaštićen prostor – mali vrtlari koji nemaju plastenik ni staklenik, presadnice mogu uzgojiti u posudama na prozorskoj klupčici - i u kopnenom području i na Jadranu potkraj veljače se može posijati proljetna salata, kupus i kelj, rajčica, paprika i patlidžan te jednogodišnje cvijeće: petunija, salvija, ageratum i slično. Uzgojene presadnice posadit ćete na gredice kad prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazova.
Bude li i dalje hladno, osjetljivo povrće i začinsko bilje na gredicama prekrijte grančicama četinjača ili netkanom zaštitnom folijom. Ozimo povrće u tunelima na Jadranu prozračite, okopajte i prihranite, a presadnice rana povrća u klijalištu također redovito njegujte i zaštitite od hladnoće.

Nadam se da će tijekom veljače biti lijepih dana za orezivanje voćaka, ukrasna drveća i grmlja no imajte na umu da stabla i grmovi moraju zadržati karakterističan oblik. Prorijedite krošnje starijih stabala: odrežite sve osušene, bolesne i preguste grane. Ako odrežete grane promjera većeg od 3 cm, rane premažite cjepljarskim voskom ili zaštitnom pastom. Orežite i ruže, prihranite ih i ogrnite. Orezivati možete i ukrasno grmlje koje cvate ljeti, no ne i forziciju, jorgovan magnolije i drugo bilje koje će cvasti u proljeće jer biste time odstranili cvjetne pupove. Ako planirate saditi ruže, listopadno grmlje i drveće, učinite to u veljači ako tlo nije smrznuto.
Biljke koje prezimljuju u kući u loncima još miruju, pa ih zalijevajte umjereno: tek toliko da se korjenova bala ne zasuši. Cvatuće kućno bilje zalijevajte i prignojavajte redovito kako bi što dulje cvale. Pelargonije koje prezimljuju u podrumu prenesite potkraj mjeseca u svijetlu prostoriju i orežite, a kad potjeraju mlade izboje češće ih zalijevajte.
Prekontrolirajte uskladištene lukovice i gomolje cvijeća te povrće na tavanima, u spremištima i podrumima, pa odbacite ono koje je počelo trunuti. Imate li mnogo povrća uskladištena u trapu, pregledajte ga i za toplih dana prozračite. Ne zaboravite na zamrznuto povrće u škrinji. Presložite ga kako biste sve na vrijeme potrošili.
Niste li još raščistili povrtnjak i cvjetnjake, tople dane bez vjetra iskoristite za uklanjanje biljnih ostataka s gredica. Usitnite ih i odložite na kompostište.
Kad obavite sve poslove u vrtu, potražite bilješke od prošlih godina pa, niste li to već učinili u siječnju, razradite plan uzgoja povrća i cvijeća za sljedeću sezonu.