31 ožujka, 2011

Sunovrati nakon cvatnje

Kad se u ožujku iz tla počnu izdizati listovi sunovrata, lat. Narcissus spp., i između njih izranjati veliki zlatnožuti trubasti cvjetovi, vrt je odjednom ispunjen suncem, a srca svih vrtlara nekom posebnom proljetnom radošću. Nakon neugodnih zimskih dana, osobito ako je vrijeme u veljači bilo tmurno i vrt prekriven snijegom, narcise nas potiču da se, čim nam vrijeme to dopusti, primimo posla u vrtu. Krećemo u potragu za priborom i alatom što smo ga u jesen bili sklonili u šupu ili u podrum. 
No kasnije, kad lijepi žuti cvjetovi povenu, naše oduševljenje nekako splasne. Lišće sunovrata počne nam na cvjetnim gredicama smetati pa bismo ih najradije porezali ili pokosili. No nemojte to činiti. Želite li da sunovrati svake godine redovito i obilno cvatu, lišće morate ostaviti da raste sve dok se samo od sebe ne osuši i izgubi. Samo će se tako normalno oblikovati lukovice za sljedeću godinu. Lišće naime poslije cvatnje fotosintezom stvara hranjiva nužna za zametanje začetaka cvjetnih pupova u svakoj lukovici. Nemaju li sunovrati dovoljno hranjiva, u lukovicama će se oblikovati samo zadebljali ljuskasti listovi, pa će cvatnja sljedeće godine biti slaba ili će izostati.

Niste li zadovoljni izgledom cvjetne gredice na kojoj rastu narcise, potkraj kolovoza ili u rujnu lukovice iskopajte i presadite na novo mjesto, među trajnice, ispred grmlja te iza dijela gredice predviđenog za sadnju ili sjetvu jednoljetnica i dvoljetnica, čije će bujno lišće i cvjetovi ljeti prikrivati lišće sunovrata.
Osim toga, dok buseni narcisa nisu još jako gusti, među njih u travnju i svibnju možete izravno posijati kadifice, cinije, uresnice, zajčeke, nedirak, lijepe kate ili lijepe dečke. Sjeme cvijeća pomiješajte s kompostom, razbacajte među narsice i prekrijte sitno sjeckanom travom. Kad niknu, prorijedite ih na razmak od 20 do 30 cm, kako ne bi bile preguste i ometale dozrijevanje narcisa koje će nas iduće proljeće opet oduševiti svojim prelijepim cvjetovima.  
O sunovratima je prvi pisao osnivač botanike grčki filozof Teofrast, oko 300. god. pr. Kr. Premda je poznato pedesetak vrsta i više od 26 400 imenovanih kultivara i hibrida, mnogi više nisu u uzgoju pa je trenutačno registrirano oko 14.000 ukrasnih kultivara. Prema obliku listova i građi cvjetova svrstani su u desetak odjela. Na batvu, izduženom članku bez listova koji se za cvatnje izdiže iz lukovice, može biti jedan, ali i više od dvanaest, najčešće žutih ili bijelih cvjetova. Najdulje cvatu na gredicama koje su ujutro izložene suncu, a ostatak dana u sjeni. Vrućina i izravno jako sunce uzrokuju brže venuće cvjetova.
Kad berete lijepe narcise i stavljate ih u vaze, imajte na umu da je cijela biljka otrovna. Stanični sok može iritirati kožu osjetljivih osoba jer sadržava kalcijev oksalat i otrovni alkaloid likorin, odnosno glantidin, te druge nedovoljno istražene škodljive tvari. Otrovna je i voda u vazi!,  jer se u nju cijedi stanični sok iz batva.