Jabuke

Jabuke

petak, 1. ožujka 2013.

Vrt u ožujku

Dok je u nizinskim krajevima kontinentalne Hrvatske srednja mjesečna temperatura zraka u ožujku oko 5,8ºC, a u planinskim 4,1ºC, na jadranskoj se obali na početku ožujka već osjeća nailazak proljeća. Tamo je naime srednja temperatura zraka u ovom mjesecu oko 10,1ºC. Kad bude počeo cvasti maslačak, znat ćemo i mi da počinje rano fenološko proljeće.
Oborine su u ovom mjesecu raspodijeljene slično kao i u siječnju: u planinskim krajevima padne oko 130 litara oborina po četvornom metru, u nizinskom području oko 50 l/m², a na otocima i u priobalju oko 85 l/m².
U područjima u kojima zimi nema snijega, vrtovi bi do početka ožujka već trebali biti posve raščišćeni, a cvjetne i povrtne gredice pripremljene za sjetvu. Nas koji nismo te sreće – moj vrt je sve do neki dan bio pod snijegom, a bojim se da bi nam i u ožujku još mogle lepršati bijele pahuljice meke i guste – taj posao još čeka. Stoga čim bude moguće valja obaviti sve zaostale radove. Pokupite sve biljne ostatke iz povrtnjaka i složite ih u novu kompostnu hrpu. Zreli kompost izvadite iz sanduka pa ga utrošite za površinsku gnojidbu povrtnjaka, voćnjaka, cvjetnjaka i ukrasnoga grmlja.

U sjevernim krajevima berite matovilac, poriluk i hren, a na Jadranu mrkvu, peršin, pastrnjak, celer, blitvu, salatu, endiviju, radič, špinat, raštiku, zimski kupus i kelj, kelj pupčar, cvjetaču, mladi luk, špargu i luk srebrenac. Ispražnjene gredice odmah pripremajte za sjetvu i što prije izravno posijte mrkvu, peršin, pastrnjak, rotkvu, rotkvice, špinat, salatu, blitvu, ciklu, grašak i bob te posadite luk, luk kozjak, rabarbaru, špargu, hren i češnjak. Na Jadranu usto posadite proljetni kupus i kelj, salatu, špargu i artičoku, pa posađene presadnice zalijte.
Kad budete oblikovali gredice u povrtnjaku, imajte na umu da biljke najbolje iskorištavaju sunčevu svjetlost ako se gredice pružaju od sjevera prema jugu. Njihova širina ovisi o obliku povrtnjaka, no najpovoljnijom se smatra 120 cm, jer se najbolje iskoristi raspoloživi prostor. No, muči li vas križobolja pa ne možete rukama dosegnuti sredinu gredice, neka ne budu šire od 90 -100 cm.

Niste li u veljači pripremili klijalište za sjetvu, napunite ga sada bioenergetskim materijalom i klijališnom zemljom, pa u njega ili u posudice stavljene na dobro osvjetljene prozorske klupčice u kući posijte rani kupus, kelj, cvjetaču i korabicu, te celer, salatu, rajčicu, papriku i patlidžan. 
Tijekom mjeseca presadnice koje uzgajate u zaštićenu prostoru redovito zalijevajte i prozračujte. Za hladnih noći klijalište pokrijte hasurama ili kartonom. U jadranskom području pikirajte presadnice rajčice, paprike, patlidžana i celera, a ozimo povrće prihranite i okopajte.
U ožujku možete saditi voćke i ukrasno grmlje i drveće. Ako niste do sad, prije nego što započne nanovo rasti, orežite listopadno grmlje koje cvate nakon sredine svibnja. Grmlje koje cvate rano u proljeće orežite nakon cvatnje. Uredite cvjetne gredice s trajnicama, raščistite ih, pograbljajte, pognojite kompostom, a prebujne i prerasle biljke prorijedite, radijelite i presadite na ogoljele dijelove cvjetnjaka. Isto tako možete posaditi nove trajnice, budete li nabavili neku vrstu koje još u vašem vrtu nema.

Kad se tlo u vrtu prosuši pograbljajte lišće u voćnjaku, poravnajte krtičnjake i pograbljajte travnjak, a možete ga i pognojiti. Kad trava poraste, ovisno o vremenu tijekom ožujka, travnjak prvi put pokosite.
Mirovanje kućnoga bilja i biljaka s balkona i terase koje prezimljuju u kući pri kraju je, pa ih možete početi obilnije i češće zalijevati i prihranjivati. Biljke kojima korijenje viri kroz rupice na dnu posude presadite u broj veći lonac. Velikim biljkama - difenbahija, avokado, fikus, limun i slične - koje više ne presađujete, dio zemlje u loncu zamijenite svježim supstratom.
Lisnate lončanice svaki tjedan okrenite za 45º kako se stabljika i lišće ne bi u potrazi za svjetlom stalno naginjalo na istu stranu.Malim kućnim grabljicama prorahlite zemlju u loncima, a biljke koje rastu u prostorijama u kojima je suh zrak povremeno poprskajte odstajalom vodom.
Budete li kupovali cvatuće ukrasno bilje: cinerarije, papučice, ciklame, kalanhoje i slične, izaberite one koje nisu prekrivene mahovinom i tek su počele cvasti, kako bi što dulje u kuću unosile dah proljeća.