Jabuke

Jabuke

utorak, 1. prosinca 2015.

Vrt u prosincu

Premda smo većinu ovogodišnjega uroda već pobrali te zamrznuli ili uskladištili, i u prosincu na gredicama ima povrća koje valja ubrati. Ako tlo nije smrznuto i prekriveno snijegom, u unutrašnjosti berite zimsku rotkvu, podzemnu korabu, kelj, kelj pupčar, matovilac, blitvu, poriluk i hren, a na Jadranu i mrkvu, peršin, pastrnjak, celer, endiviju, radič, špinat, raštiku, cvjetaču i kupus.
Mirne i sunčane prosinačke dane iskoristite za popravljanje alata i vrtlarskog pribora. Operite i pospremite sve kantice, sandučiće, posudice i lončiće za uzgoj presadnica – neka sve spremno čeka novu vrtlarsku sezonu.
Budu li temperature padale mnogo ispod ništice, a ne bude li snijega, povrće, osobito peršin, blitvu, matovilac, te začinsko bilje kao kadulju i timijan, zaštitite grančicama jelovine, slamom ili netkanom folijom.
Redovito prozračujte jame, trapove i spremišta s povrćem, a svaki put kad vadite ono što vam je potrebno, ostalo povrće pregledajte kako biste na vrijeme odstranili ono natrulo.
U povrtnjacima na Jadranu u prosincu posijte grašak i bob. U hladnijim jadranskim krajevima, u kojima je moguć jači mraz, zagrnite korjenasto povrće, a tunele s ozimim povrćem prozračite. Za hladna ih vremena zatvarajte, a povrće u njima povremeno okopajte.
Jak vjetar tijekom prosinca mogao bi oštetiti ili polomiti grane osjetljiva ukrasna drveća; odrežite ih što prije i to tako da najprije granu prepilite do pola odozdo, a potom je do kraja odrežete odozgo. Režete li samo odozgo, donji dio grane se s dijelom kore može nepravilno odlomiti. Rane uvijek premažite voćarskim voskom.

Većina kućnih biljaka u prosincu miruje; zalijevajte ih oskudno i redovito brišite prašinu s listova. No možda će vas cvatnjom razveseliti božićna zvijezda, ciklame, sobni jaglaci ili božićni kaktus. Kako bi što duže cvali, redovito ih zalijevajte i prihranjujte tekućim mineralnim gnojivima za cvatuće bilje. Želite li potaknuti zumbule i amarilis na cvatnju u kući, posadite ih do sredine mjeseca.
Ako tlo ne bude smrznuto u prosincu možete saditi ukrasno bilje i voćke. Lijepi dani su pogodni i za prorjeđivanje krošnji starijih voćaka i ukrasna grmlja. Debla mladih voćaka zaštitite od divljači žičanim navlakama.
Početkom mjeseca, na sv. Barbaru, odrežite nekoliko grančica jabuke, breze, lijeske, trešnje, šljive ili forzicije, položite ih preko noći u toplu vodu, pa sutradan stavite u vazu. Smjestite ih u toplu prostoriju i svaki im drugi dan promijenite vodu. Do Božića bi trebale procvasti i uz ostale ukrase doprinijeti blagdanskom ugođaju.