03 siječnja, 2011

Vrt u siječnju

U siječnju srednja mjesečna temperatura zraka u većem dijelu kopnene Hrvatske iznosi oko -1,3°C, a duž obale i na otocima oko 7,5°C. Na krajnjem jugu je najtoplije uz prosječnu temperaturu višu od 9°C.
Prosječna mjesečna količina oborina u Gorskom kotaru i Lici može biti oko 130 l/m², u nizinskom području oko 50 l/m², a uz obalu i na otocima oko 80 l/m². Na početku siječnja sunce u Zagrebu izlazi oko 07 h 34 min, a zalazi oko 16 h 28 min.
Potkraj mjeseca izlazi u 7 h 19 min, a zalazi u 16 h 57 min.
U korisnom dijelu vrta, ne bude li jako hladno i ako ne bude padao snijeg, i u siječnju će se pronaći poneki poslić kojega bi trebalo obaviti.
Toplije siječanjske dane bez vjetra iskoristite za uklanjanje biljnih ostataka sa gredica. Usitnite ih i odložite na kompostište.
Posjeckajte i grančice božićnoga drvca, pa njima, bude li potrebno - zima bi mogla još potrajati - prekrijte povrće i začinsko bilje.
Nemate li dovoljno grančica, poslužit će i zaštitna netkana folija.
 
Dok vrtlari na jadranskom području i u siječnju u povrtnjaku beru mrkvu, peršin, blitvu, zimski kupus, kelj i cvjetaču, brokulu, raštiku, kelj pupčar, salatu, endiviju, radič, špinat i poriluk, mi u kopnenom području možemo brati, dok tlo nije smrznuto i prekriveno snijegom, samo matovilac, poriluk, hren, kelj, podzemnu korabu, blitvu i radič. Pregledajte povrće i voće što ga čuvate na tavanima, u spremištima i podrumima, pa odbacite ono koje je počelo trunuti. Imate li mnogo povrća uskladištena u trapu, pregledajte ga i za toplih dana prozračite. Korijenje radiča, izvađeno u studenom, u siječnju slažite u sandučiće, obložite kompostom, navlažite, pa smjestite u mračnu i toplu prostoriju pri 16-20°C. Krhko izbijeljeno lišće, što će se razviti za 3-4 tjedna, osvježujuća je salata zimi.
Niste li prošli mjesec uredili alat i pribor, pregledajte ga, pa sve oštećeno i prljavo očistite, popravite, naoštrite i podmažite, a dotrajalo bacite i nabavite novo.
U ukrasnom dijelu vrta nema mnogo posla, osobito ako ste u studenom i prosincu sve radove obavili na vrijeme. Bude li padao snijeg, redovito ga otresajte s grana ukrasna drveća, posebice s vitkih četinjača, da se ne polome.
Biljke koje prezimljuju u kući zalijevajte oprezno: bolje manje nego previše, u toploj prostoriji malo češće nego u hladnoj, no uvijek tek toliko da se zemlja u posudama ne zasuši.
Duga zimska popodneva iskoristite za razrađivanje plana uzgoja povrća i cvijeća za sljedeću sezonu. Odlučite se koje ćete vrste i sorte cvijeća i povrća te koliko toga ove godine uzgajati. Skicirajte raspored cvijeća na cvjetnjacima, razradite novi plodored u povrtnjaku ili uskladite sadašnji, pazeći da ista vrsta povrća ne dođe na isto mjesto najmanje tri godine. Pregledajte zalihe sjemena, iskušajte klijavost staroga sjemena, proračunajte koliko nova sjemena valja nabaviti i koliko presadnica pojedina povrća i cvijeća uzgojiti ili kupiti. Ako lani niste uspjeli sve radove obaviti na vrijeme, prevelik povrtnjak i preglomazne cvjetnjake, s kojima ste se prošle godine previše namučili, smanjite, da vrt umjesto ugodna mjesta za odmor, rekreaciju i rasterećenje od dnevnih briga i obveza ne postane dodatno opterećenje.
Budite vrijedni, uživajte u svojim lijepim vrtovima i neka vam je sretna i uspješna iduća vrtlarska godina!