Jabuke

Jabuke

srijeda, 1. siječnja 2014.

Vrt u siječnju

Dok vrtlari na jadranskom području i u siječnju beru mrkvu, peršin, blitvu, zimski kupus, kelj i cvjetaču, brokulu, raštiku, kelj pupčar, salatu, endiviju, radič, špinat i poriluk, mi u kopnenom području možemo brati, ako tlo nije smrznuto i prekriveno snijegom, samo matovilac, poriluk, hren, kelj, podzemnu korabu, blitvu i radič.
Toplije siječanjske dane bez vjetra iskoristite za uklanjanje biljnih ostataka sa gredica. Usitnite ih i odložite na kompostište. Posjeckajte i grančice božićnoga drvca, pa njima, bude li potrebno - zima bi mogla još potrajati - prekrijte povrće i začinsko bilje. Nemate li dovoljno grančica, poslužit će i zaštitna netkana folija.
Pregledajte povrće i voće što ga čuvate na tavanima, u spremištima i podrumima, pa odbacite ono koje je počelo trunuti. Imate li mnogo povrća uskladištena u trapu, pregledajte ga i za toplih dana prozračite.
Korijenje radiča, izvađeno u studenom, u siječnju slažite u sandučiće, obložite kompostom, navlažite, pa smjestite u mračnu i toplu prostoriju pri 16-20°C. Krhko izbijeljeno lišće, što će se razviti za 3-4 tjedna, osvježujuća je salata zimi.
Kao i u prosincu, ako vrijeme dopušta, prorjeđujte krošnje starijih voćaka; odstranite sve osušene, bolesne i preguste grane.
Biljke koje prezimljuju u kući zalijevajte oprezno: bolje manje nego previše, u toploj prostoriji malo češće nego u hladnoj, no uvijek tek toliko da se zemlja u posudama ne zasuši.
Niste li prošli mjesec uredili alat i pribor, pregledajte ga, pa sve oštećeno i prljavo očistite, popravite, naoštrite i podmažite, a dotrajalo bacite i nabavite novo.
Ako bude padao snijeg, redovito ga otresajte s grana ukrasna drveća, posebice s vitkih četinjača, da se ne polome.

Duga zimska popodneva iskoristite za razrađivanje plana uzgoja povrća i cvijeća za sljedeću sezonu. Odlučite se koje ćete vrste i sorte cvijeća i povrća te koliko toga ove godine uzgajati. Skicirajte raspored cvijeća na cvjetnjacima, razradite novi plodored u povrtnjaku ili uskladite sadašnji, pazeći da ista vrsta povrća ne dođe na isto mjesto najmanje tri godine. Pregledajte zalihe sjemena, iskušajte klijavost staroga sjemena, proračunajte koliko nova sjemena valja nabaviti i koliko presadnica pojedina povrća i cvijeća uzgojiti ili kupiti. Ako lani niste uspjeli sve radove obaviti na vrijeme, prevelik povrtnjak i preglomazne cvjetnjake, s kojima ste se prošle godine previše namučili, smanjite, da vrt umjesto ugodna mjesta za odmor, rekreaciju i rasterećenje od dnevnih briga i obveza ne postane dodatno opterećenje.
Budite vrijedni, uživajte u svojim lijepim vrtovima, čvrsto držite štihaču i neka vam je sretna i uspješna iduća vrtlarska godina!