Najpoznatija
je i najvažnija vrsta, svuda u svijetu osim u Južnoj Americi, paprika Capsicum
annuum, bjelkastih cvjetića, a potječe iz Srednje Amerike i Meksika. Više od
tisuću sorti ove vrste uzgaja se u cijelomu svijetu kao povrtne kulture te za
ukras, a najveći proizvođač je Indija.
Druga
vrsta, Capsicum pubescens, koja jedina ima crne sjemenke, dok su sjemenke
ostalih vrsta slamnatožute, podrijetlom je s ekvadorskih i bolivijskih
visoravni. I danas se tamo uzgaja kao i u planinskim područjima Meksika i
ostalih zemalja toga područja. U Europi, SAD-u i Aziji su veoma rijetke. Stabljike
i listovi su joj prekriveni finim dlačicama, a plodovi sliče na male jabučice s
debelim mesnatim usplođem. Izrazito su pikantne, odnosno ljute. U Južnoj
Americi ih nazivaju rocoto, a u Meksiku manzano ili caballo. Uzgajaju se i kao
višegodišnje grmolike biljke te kao stabalca u posudama ili u vrtovima u
područjima s blagom klimom.
Treću
vrstu, lat. Capsicum baccatum, lako je prepoznati po uočljivim pjegama na
cvjetovima, žutim prašnicima i izbočinama na lapovima, što ostale vrste nemaju.
Potječe iz sjeverne Argentine i Bolivije. Biljke su visoke i do 2,5 m, mogu
biti uspravne i razgranate ili puzave, pa se uzgajaju kao stabalca ili
penjačice u vrtovima. Listovi su im
veliki, tamnozeleni, a zreli plodovi načešće narančastocrveni, no mogu biti i
žuti i smećkasti, različitih oblika. Većina sorti koje se uzgajaju u
južnoameričkim suptropskim i tropskim područjima pripada upravo ovoj vrsti.
Uzgajaju se i slatke i ljute sorte, a također nisu baš česte u ostalim
dijelovima svijeta. Domaće stanovništvo ih naziva aji ili kelluuchu ako su
svježe, te cusqueno kad su osušene.
Preostale
dvije vrste, C. frutescens i C. chinense, teško je razlikovati, a mnogi stručnjaci
ih smatraju jednom vrstom. Cvjetovi su im ljubičasto ili zelenkasto bijeli, a
pojavljuju se na svakom članku stabljike. Neke od najljućih sorti paprika
pripadaju upravo ovoj vrsti, ali isto tako ima i sorti veoma blaga okusa.
Najpoznatije su tabasco papričice koje služe za pripremu poznata pikantna
tabasco umaka.