Dok je grah na stolove Europljana stigao tek poslije otkrića Amerike, grašak, lat. Pisum sativum, jednogodišnja zeljasta biljka iz vrlo velike porodice lepirnjača, lat. Fabaceae, usjev je Staroga svijeta i jedna je od najstarijih poljoprivrednih kultura uopće. Pronađen je, uz lan, konoplju, mak, leću, mrkvu, ječam i bob, na brojnim arheološkim lokalitetima iz mlađega kamenog doba (4000 - 1000. g. p.n.e.) u Europi, pa i u Hrvatskoj. Za seobe naroda proširen je po cijeloj Europi, a danas se uzgaja u cijelom svijetu na velikim površinama u području od 20 do 67 stupnjeva sjeverne zemljopisne širine. To je jednogodišnja biljka s jako dobro razvijenim korijenom koji prodire duboko u tlo; pojedine korijenove žile dopiru do dubine od 1 m. Već dvadesetak dana nakon sjetve na korijenu su vidljive kvržice simbiotskih bakterija, lat. Rhisobium leguminosarum. One elementarni dušik iz zraka pretvaraju u amonijak, koji ulazi u stanice korijena, pa biljci služi za izgradnju različitih organskih spojeva.
Grašak najbolje uspijeva u krajevima s umjerenom, prohladnom i vlažnom klimom, na pjeskovitoilovastim, srednje teškim tlima, s dosta humusa i vapna. Potrebno mu je mnogo vlage, posebice za cvatnje, zametanja mahuna i nalijevanja zrna. Mlade biljke dobro podnose niske temperature: pod snijegom ne stradaju ni pri temperaturi od - 4ºC do - 8ºC. Najpovoljnija temperatura za klijanje te rast i razvitak graška je oko 18ºC. Temperature više od 27ºC nepovoljne su za rast i razvitak biljaka, zametanje i dozrijevanje plodova. Stoga su prinosi graška mali ako se sije prekasno u proljeće jer se stvaraju male mahune s malo sjemenki koje prebrzo dozrijevaju. Najbolji su stoga uvjeti za uzgoj graška u područjima s prohladnom i vlažnom klimom. Kod nas su takvi uvjeti u sjevernim krajevima u proljeće, a u južnim od jeseni do rana proljeća.
Grašak ima dosta velike zahtjeve prema vlazi i u tlu i u zraku, ali ne uspijeva dobro ako na gredicama dugo stoji voda, a ne pogoduje mu ni visoka razina podzemne vode. Za normalan razvitak potrebno mu je mnogo svjetla; ako raste na sjenovitoj gredici, stabljike se produljuju, kasni cvatnja i dozrijevanje mahuna.
Kao i grah, grašak dobro uspijeva i na laganim pjeskovitim i na teškim glinastim tlima, ali će ipak najbolji prirod dati na dubokim plodnim glinenasto-ilovastim tlima, ali ne smiju biti podvodna ili jako vlažna. Jako kisela kao ni alkalična tla za uzgoj graška nisu povoljna; najpovoljnija reakcija tla je 5,5 do 6,7. Kiselija tla trebalo bi prije sjetve vapniti, a pri gnojidbi koristiti gnojiva koja ne zakiseljuju tlo.
Visoke ljetne temperature za grašak su vrlo nepovoljne, pa ga u našem primorskom području sijemo najčešće u prosincu i siječnju za berbu u travnju i svibnju. Osim toga za jesensku ga potrošnju na jadranskoj obali i otocima možete posijati i potkraj ljeta, u drugoj polovici kolovoza i brati od konca rujna do konca listopada.
U našim sjevernim krajevima, kamo spada i moj vrt, sa sjetvom graška možemo započeti potkraj veljače - ako vrt nije pod snijegom - i na početku ožujka - ako tlo nije premokro i ako na gredicama ne stoji voda - pa najkasnije do sredine travnja.
U našim gorskim krajevima gdje i ljeti ima dovoljno vlage i nije tako vruće kao u nizinskom području grašak možete sijati i potkraj srpnja i pobrati potkraj rujna.
Prije sjetve – u jednom gramu sjemena graška su 2 - 10 sjemenki, klijavost im je oko 90%, a klijave su 4 - 5 godina - gredice povrtnjaka na kojima ste prošle sezone uzgajali rajčice, paprike, krastavce ili drugo povrće, ovisno o plodoredu, duboko prekopajte, unijevši pritom u tlo najmanje jednu vrhom punu kantu odnosno 10 - 15 l/m² komposta. Siromašnim tlima dodajte i 50 - 70 grama mineralnoga gnojiva s većim udjelom fosfora i kalija.
Sjeme koje nije obrađeno pesticidima možete 15 minuta namakati u čaju od kamilice - prelijte 2,5 g suhih cvjetova sa pola litre vrele vode - čime se zrna dezinficiraju i potiče se razvitak kvržišnih bakterija. Kad grašak završi rast i razvitak, bakterije se s korijenom razgrađuju i obogaćuju tlo dušikom. Stoga biljke poslije berbe ne čupajte, nego samo odrežite nadzemni dio, a korijenje s kvržicama ostavite u tlu, čime ćete osigurati dozu dušika za sljedeću kulturu.
Niski grašak posijte u 3 - 4 reda na razmak od 20 cm; razmak između zrna u redu neka bude oko 4 cm. Visoki grašak na gredicu širine 100 - 120 cm posijte u dva reda tako da možete između redova u sredini gredice postaviti i grančice za potporu na svakih 30 do 50 cm, za koje će se biljke same hvatati viticama.
Grašak najbolje uspijeva u krajevima s umjerenom, prohladnom i vlažnom klimom, na pjeskovitoilovastim, srednje teškim tlima, s dosta humusa i vapna. Potrebno mu je mnogo vlage, posebice za cvatnje, zametanja mahuna i nalijevanja zrna. Mlade biljke dobro podnose niske temperature: pod snijegom ne stradaju ni pri temperaturi od - 4ºC do - 8ºC. Najpovoljnija temperatura za klijanje te rast i razvitak graška je oko 18ºC. Temperature više od 27ºC nepovoljne su za rast i razvitak biljaka, zametanje i dozrijevanje plodova. Stoga su prinosi graška mali ako se sije prekasno u proljeće jer se stvaraju male mahune s malo sjemenki koje prebrzo dozrijevaju. Najbolji su stoga uvjeti za uzgoj graška u područjima s prohladnom i vlažnom klimom. Kod nas su takvi uvjeti u sjevernim krajevima u proljeće, a u južnim od jeseni do rana proljeća.
Grašak ima dosta velike zahtjeve prema vlazi i u tlu i u zraku, ali ne uspijeva dobro ako na gredicama dugo stoji voda, a ne pogoduje mu ni visoka razina podzemne vode. Za normalan razvitak potrebno mu je mnogo svjetla; ako raste na sjenovitoj gredici, stabljike se produljuju, kasni cvatnja i dozrijevanje mahuna.
Kao i grah, grašak dobro uspijeva i na laganim pjeskovitim i na teškim glinastim tlima, ali će ipak najbolji prirod dati na dubokim plodnim glinenasto-ilovastim tlima, ali ne smiju biti podvodna ili jako vlažna. Jako kisela kao ni alkalična tla za uzgoj graška nisu povoljna; najpovoljnija reakcija tla je 5,5 do 6,7. Kiselija tla trebalo bi prije sjetve vapniti, a pri gnojidbi koristiti gnojiva koja ne zakiseljuju tlo.
Visoke ljetne temperature za grašak su vrlo nepovoljne, pa ga u našem primorskom području sijemo najčešće u prosincu i siječnju za berbu u travnju i svibnju. Osim toga za jesensku ga potrošnju na jadranskoj obali i otocima možete posijati i potkraj ljeta, u drugoj polovici kolovoza i brati od konca rujna do konca listopada.
U našim sjevernim krajevima, kamo spada i moj vrt, sa sjetvom graška možemo započeti potkraj veljače - ako vrt nije pod snijegom - i na početku ožujka - ako tlo nije premokro i ako na gredicama ne stoji voda - pa najkasnije do sredine travnja.
U našim gorskim krajevima gdje i ljeti ima dovoljno vlage i nije tako vruće kao u nizinskom području grašak možete sijati i potkraj srpnja i pobrati potkraj rujna.
Prije sjetve – u jednom gramu sjemena graška su 2 - 10 sjemenki, klijavost im je oko 90%, a klijave su 4 - 5 godina - gredice povrtnjaka na kojima ste prošle sezone uzgajali rajčice, paprike, krastavce ili drugo povrće, ovisno o plodoredu, duboko prekopajte, unijevši pritom u tlo najmanje jednu vrhom punu kantu odnosno 10 - 15 l/m² komposta. Siromašnim tlima dodajte i 50 - 70 grama mineralnoga gnojiva s većim udjelom fosfora i kalija.
Sjeme koje nije obrađeno pesticidima možete 15 minuta namakati u čaju od kamilice - prelijte 2,5 g suhih cvjetova sa pola litre vrele vode - čime se zrna dezinficiraju i potiče se razvitak kvržišnih bakterija. Kad grašak završi rast i razvitak, bakterije se s korijenom razgrađuju i obogaćuju tlo dušikom. Stoga biljke poslije berbe ne čupajte, nego samo odrežite nadzemni dio, a korijenje s kvržicama ostavite u tlu, čime ćete osigurati dozu dušika za sljedeću kulturu.
Niski grašak posijte u 3 - 4 reda na razmak od 20 cm; razmak između zrna u redu neka bude oko 4 cm. Visoki grašak na gredicu širine 100 - 120 cm posijte u dva reda tako da možete između redova u sredini gredice postaviti i grančice za potporu na svakih 30 do 50 cm, za koje će se biljke same hvatati viticama.
Nakon nicanja grašak raste brzo i nije mu potrebno mnogo njege: kad se razviju 3 - 4 listića plitko ga okopajte i tijekom vegetacije po potrebi plijevite. Kad biljke budu visoke oko 20 cm lagano ih nagrnite kako biste usjev učvrstili.
Grašak berite čim se mahune ispune zrnom i odmah trošite. Manja količina može u mahunama ostati u hladioniku za sutradan. Veću količinu graška odmah očistite, kratko blanširajte i zamrznite.
Grašak berite čim se mahune ispune zrnom i odmah trošite. Manja količina može u mahunama ostati u hladioniku za sutradan. Veću količinu graška odmah očistite, kratko blanširajte i zamrznite.
Niske sorte graška brat ćete tri puta, a visoke pet do sedam puta; prirod može biti 1 - 1,5 kg/m², a od 1 kg mahuna dobit ćete oko 350 – 450 g zrna finoga slatkoga graška.