Obradom
tla uništavamo korove, štetnike i bolesti koje prezimljuju u tlu i na lišću.
Tlo se prorahljuje i prozračuje, čime se mikroorganizmima omogućuje aktivnost
važna za plodnost tla. Zimi će se u obrađenu tlu zadržati veća količina vlage
neophodne voćkama za normalan razvoj. Tlo se u voćnjaku obrađuje poslije berbe
i završene vegetacije, do konca studenoga, ovisno o stanju tla i mogućnostima
obrade. Nije li tlo smrznuto i nema li snijega, osobito u jadranskom području,
to se može učiniti i tijekom cijele zime. Budete li tlo obrađivali ručno,
štihajte 15 - 30 cm duboko, pri čemu se smije prikratiti korijen i potaknuti njegovo
razgranjivanje. Ako je tlo u voćnjaku zastrto, u jesen organski sloj odgrnite,
tlo pognojite i okopajte, pa pokrivku obnovite tako da bude debela 15 cm.
Prije
obrade tlo pognojite organskim i mineralnim gnojivima. Stajski gnoj, kompost i
ostala organska gnojiva obogaćuju tlo humusom, mikroorganizmima i gujavicama te
poboljšavaju plodnost tla. Voćke pognojite zrelim stajnjakom svake treće ili
četvrte godine sa 300 do 400 kg na stotinu četvornih metara ili 100 kg po
stablu, a kompostom gnojite voćke pri sadnji. Organska gnojiva rasipajte po
cijeloj površini i pomiješajte s tlom u tijeku obrade. Pojedinačna stabla na
travnjaku koji ne želite okopavati pognojite kopanjem jama promjera 30 do 40
cm, dubine oko 30 cm, koje valja napuniti gnojem. Površinski sloj tratine u
obliku busena iznad svake jame brižljivo izrežite, odvojite i poslije gnojenja
vratite na mjesto, pa travnjak neće biti jako oštećen.
Za
jesensku gnojidbu voćaka preporučuju se i mineralna kompleksna gnojiva s manjim
udjelom dušika: NPK 7-14-21, NPK 7-20-30, NPK 6-18-36, koja ne sadržavaju klor
na koji su voćke osjetljive. Količine gnojiva ovise o vrsti voća i sorti,
uvjetima uzgoja u voćnjaku i željenoj kvaliteti voća, a za male se voćnjake
preporučuje 1 - 1,5 kg po stablu ili oko 4 - 6 kg na stotinu četvornih metara.
Za jagodasto voće potrebno je 30 - 60 g na četvorni metar. Zatravljene voćnjake
pognojite po cijeloj površini, povećavši količinu gnojiva za jednu trećinu zbog
gubitaka.
U
voćnjaku povremeno provedite i zelenu gnojidbu, posebice ako ne možete nabaviti
stajski gnoj. Nakon obrade tla u jesen posijte stočni grašak (1,5 kg/100m2),
kokotac (0,25 kg/100m2), slačicu (0.15 – 0.25 kg/100m2) ili neku drugu kulturu
koja stvara mnogo zelene mase. U proljeće, od travnja do lipnja, kad je većina
biljaka u punoj cvatnji, zelenu masu pokosite, ostavite nekoliko dana da se
malo prosuši pa je ukopajte.
Obavite
li gnojidbu i obradu tla u voćnjaku redovito svake jeseni, uloženi trud
višestruko će biti nagrađen bogatim urodom sljedeće godine.