12 rujna, 2013
Čuvanje luka i češnjaka
Luk
i češnjak, posve zreo i suh - vlažan i nezreo odvojite i što prije potrošite -
najbolje se zimi čuva u suhom, zračnom i hladnom spremištu. U vlažnim i toplim
prostorijama lukovice se brzo kvare, trunu i tjeraju izboje i korijenje. Što je
luk zreliji, to je veći udio suhe tvari, pa se bolje i dulje čuva. Češnjak,
pak, ne smije biti prezreo, jer se tada teže čuva, vanjska se ljuska otkida i puca,
a česna se odvajaju. Prije nego što ga
spremite, najdeblja, zdrava i zrela česna odvojite za sadnju. Ako ste ostavili
stabljike na lukovicama, luk i češnjak spletite u jednoredne ili dvoredne
vijence i objesite o grede u spremištu. Lukovice kojima ste odstranili
stabljike čuvajte u plitkim letvaricama, košaricama, vrećama ili sandučićima u
tanku sloju, ne debljem od 30 cm. Smjestite li luk i češnjak na police, oko
njega struji zrak pa se bolje čuva. Za skladištenja, lukovice redovito
pregledavajte i prebirite, osobito ako ih je mnogo. Najpovoljnija je
temperatura za čuvanje lukovičastog povrća -1oC do +2oC. Češnjak i luk neće stradati zimi ako
temperatura u prostoriji ne bude niža od -3oC. Čak i ako se malo smrznu,
ne dirajte ih, već ostavite da se postupno odmrznu i posve obnove svoju
kakvoću.