Na sunčanim ili polusjenovitim dijelovima cvjetnjaka, ali ne ispod drveća, na plodnim glinasto-pjeskovitim, propusnim, vlažnim tlima s mnogo hraniva i humusa, najbolje uspijevaju krizanteme, lat. Chrysanthemum, zeljaste trajnice iz porodice glavočika, lat. Asteraceae. Volimo ih jer posljednje u jesen uljepšavaju naše vrtove, kad je cvatnja ostaloga ukrasna bilja, i jednoljetnica i trajnica i cvatućega grmlja, već pri kraju. To je, uz njihovu ljepotu i bogatstvo boja i oblika, i glavni razlog što ih koristimo za uljepšavanje grobova naših pokojnika na blagdan Svih svetih.
Većina od 140 kultivara krizantema iz roda Chrysanthemum s oko 40 biljnih vrsta, koji se uzgajaju u staklenicima i vrtovima diljem svijeta, potječe od ishodišne azijske vrste Chrysanthemum indicum. Naziv chrysanthemum potječe od grčkih riječi χρυσός chrysos, što znači zlatan, i ἄνθεμον anthemon što znači cvijet. U Kini krizanteme najčešće daruju prigodom krštenja i na proslavama rođendana, a smatraju ih cvijećem sreće i boljitka. Cvijet krizanteme u Japanu je simbol carske obitelji, a u obje zemlje se svake godine održavaju brojne izložbe i festivali krizantema, te natjecanja u uzgoju najljepših cvjetova i bonsai uzgoja. Stari kineski vrtlari krizanteme su kao ukrasne, jestive i ljekovite biljke uzgajali prije 3500 godina, vjerujući u njihovu životnu moć, upotrebljavajući kuhano korijenje kao lijek za glavobolju, mladice i latice kao dodatak salatama, a lišće za pripremu posebna pića. I danas se neke vrste krizantema koriste za pripremu čaja, te u kulinarstvu kao začin juhama i rižinom vinu. U kineskoj kuhinji lišće nekih vrsta krizantema kuha se kao zeleno povrće, a sitnim cvjetićima krizantema u Japanu ukrašavaju sashimi.
Većina od 140 kultivara krizantema iz roda Chrysanthemum s oko 40 biljnih vrsta, koji se uzgajaju u staklenicima i vrtovima diljem svijeta, potječe od ishodišne azijske vrste Chrysanthemum indicum. Naziv chrysanthemum potječe od grčkih riječi χρυσός chrysos, što znači zlatan, i ἄνθεμον anthemon što znači cvijet. U Kini krizanteme najčešće daruju prigodom krštenja i na proslavama rođendana, a smatraju ih cvijećem sreće i boljitka. Cvijet krizanteme u Japanu je simbol carske obitelji, a u obje zemlje se svake godine održavaju brojne izložbe i festivali krizantema, te natjecanja u uzgoju najljepših cvjetova i bonsai uzgoja. Stari kineski vrtlari krizanteme su kao ukrasne, jestive i ljekovite biljke uzgajali prije 3500 godina, vjerujući u njihovu životnu moć, upotrebljavajući kuhano korijenje kao lijek za glavobolju, mladice i latice kao dodatak salatama, a lišće za pripremu posebna pića. I danas se neke vrste krizantema koriste za pripremu čaja, te u kulinarstvu kao začin juhama i rižinom vinu. U kineskoj kuhinji lišće nekih vrsta krizantema kuha se kao zeleno povrće, a sitnim cvjetićima krizantema u Japanu ukrašavaju sashimi.
Otkad su krizanteme potkraj 17. st.
donesene u Europu, oplemenjivanjem je stvoreno mnogo sorti, koje se cijele
godine u zaštićenim prostorima uzgajaju za rez i kao lončanice, a vrlo su česte
i u našim vrtovima. Više od
500 sorti bilo je poznato već u 17. st, a danas postoji oko 20 000 sorti, od
toga oko 7 000 u Kini. Budući da pripada porodici glavočika, krizantema ima
cvatove sastavljene od tanjurasto ili kuglasto proširene cvatne osi na kojoj su
gusto poredani sitni cjevasti i jezičasti ili samo jezičasti cvjetići.
Prema njihovoj veličini, rasporedu, obliku i zastupljenosti, sorte krizantema razvrstavamo u različite tipove. Po nekim američkim klasifikacijama ima ih trinaest, no u nas se najčešće svrstavaju u šest glavnih tipova: jednostavni, loptasti, zrakasti, žličasti, pompon i anemone. U cvjećarskoj se praksi ta podjela još
pojednostavnjuje pa se sve krupnocvatne loptaste i poluloptaste sorte nazivaju
jednostavno krizantemama, sitnocvatne margaretama, špine su zrakaste i
žličaste, a gumbeki su najsitniji s mnogo glavica tipa pompon ili anemone. Cvjetovi
krizantema mogu biti bijeli, žuti, svijetloljubičasti, ružičasti, crvenoljubičasti,
brončani, narančasti ili crveni, dakle gotovo svih duginih boja, a duboko urezani, kopljasto-jajoliki listovi su tamno plavo-zeleni.
Koje god budete izabrali za ukrašavanje grobova onih koji više
nisu među vama, prisjetite se lijepih trenutaka što ste ih zajedno proveli, žaleći za onim što im
niste stigli reći dok su bili uz vas, a željeli ste, kao i za onim što ste htjeli
učinili za njih, a niste uspjeli za to izdvojiti malo svoga vremena.