Kad sam nakon nekoliko godina popravljanja plodnosti tla u svom povrtnjaku u gradu napokon dobila kolko tolko plodno tlo, mogla sam posijati i bundeve. Netko mi je donio nekoliko sjemenki velike bundeve, lat. Cucurbita maxima, biljke koja izvrsno uspijeva na plodnim, vlažnim i toplim tlima u područjima s tropskom i umjerenom klimom širom svijeta. Potječe iz središnje Južne Amerike, a razvila se iz divlje bundeve, lat. Cucurbita andreana, malih tamnozelenih gorkih plodova s mnogo sjemenki. U Europu su je već davno donijeli europski osvajači Južne Amerike, pa danas raste kultivirana u vrtovima, a podivljala uz rubove smetlišta i sličnih mjesta. Dok je u pradomovini stoljećima bila uobičajena hrana urođenicima - lutajući južnoamerički i sjevernoamerički narodi cijelu bi bundevu najčešće ispekli u vrućem pepelu, razlomili i u slast pojeli njeno slatko narančasto meso - a česta je i u prehrani današnjih Amerikanaca, u Europi je tek u posljednje vrijeme postala pravo kulinarsko otkriće.
Najčešći kultivari velike tikve su bijela vrtna, plava banana, plavi hubbard, zlatni hubbard, chioggia, north georgia, olive, peruanska, crveni hokkaido i twonga. Plodovi, velike bobe, mogu biti okrugli, okruglastospljošteni i ovalni s glatkom ili slabo segmentiranom bjelkastom, olovnosivom, tamnoplavom ili žarkonarančastom korom. Meso im je čvrsto, bijeložuto, žuto, narančasto ili
narančastocrveno, neutralna, slatkasta okusa i specifična mirisa, a obiluje
mineralima i vitaminima, osobito askorbinskom kiselinom tj. vitaminom C. Stoga tikve pečenice te ostale jestive tikve sve češće obogaćuju i naš
jelovnik.
Budući da velika tikva ima dugu vegetaciju pa u sjeverozapadnim i središnjim
krajevima Hrvatske ne može posve dozreti, u tim područjima svijetlosmeđe krupne
sjemenke posijte sredinom travnja u "tople kućice". Na razmaku od 1 m
iskopajte jame dubine i širine od oko 40 cm, napunite ih svježim stajnjakom ili
biljnim otpacima uz dodatak kokošjega gnoja te prekrijte 20 cm debelim slojem
plodne zemlje i komposta. U svaku kućicu posijte 3-4 sjemenke s tim da poslije
nicanja, pri temperaturi od 12 Celzijevih stupnjeva, ostavite jednu do dvije
biljke jer su bundeve vrlo bujne. Za zaštitu od mraza svaku kućicu prekrijte
prozirnom plastičnom folijom koju možete navući preko oslonca napravljena od
dva komada pocinčane žice savijena u obliku obrnutoga slova U. Foliju skinite
tek kad prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazova, jer su tikve vrlo
osjetljive. Kad prvi izbojak bude imao 8 čvorova, pincirajte ga tj. otkinite mu vrh da
potaknete grananje. Kasnije, kad se na svakom postranom ogranku iza prvog
ženskog razvije muški cvijet, opet vrhove prikratite, pa pustite bundevu da
dalje slobodno raste. Ovim postupkom ćete na svakoj biljci dobiti nekoliko manjih
plodova umjesto golemih pojedinačnih.
Velike bundeve najbolje uspijevaju na dubokim, plodnim, toplim i vlažnim tlima
s mnogo organske tvari. No, na prevlažnim tlima mogu stradati od pepelnice i
plamenjače, a plodovi su preveliki i sadržavaju manje šećera. Stoga tikve ne
zalijevajte previše, njihov dubok korijen naći će i sam dovoljno vlage. Plodovi
tada mogu biti manji, ali mogu sadržavati više suhe tvari s udjelom šećera do 9
posto.
Ne berite ih prije listopada, pričekajte da prvi mraz oprži lišće. Odrežite ih
s 5 cm valjkaste peteljke, operite ih ako su blatnjave i ostavite da se osuše
na suncu. Čuvajte ih pri temperaturi 18-25 Celzijevih stupnjeva kako bi posve
dozorile. Kako dospijevaju kora im je sve tanja a meso sve slađe. Ono sadržava
90-93 % vode, 6 % ugljikohidrata, 1 % bjelančevina, samo 0,1 % masnoća, te
karotin, B vitamine, C vitamin, magnezij, kalcij, željezo, fosfor i druge
ljekovite sastojke. Ublažava zatvor crijeva, olakšava probavu i potiče
mokrenje, pa je pogodno za dijetetsku prehranu, osobito za gojazne osobe. Slatkasto narančasto bundevino meso ugodna mirisa i
blaga neutralna okusa služi za pripremu različitih slanih i slatkih jela: juha,
variva, kolača, namaza, kompota ili marmelade. Krupne bundevine sjemenke - i one su
ljekovite - osušite, malo spremite za rezervu jer dobru klijavost zadržavaju
5-8 godina, a ostale osušite u pećnici za jelo ili kolače.