04 prosinca, 2014
Grančice sv. Barbare
Na
dan svete Barbare, 4. prosinca, prastari germanski običaj nalaže da se odrežu
grančice jabuke, breze, lijeske, trešnje, šljive ili forzitije polože u toplu
vodu preko noći, pa sutradan stave u vazu. I mi možemo oživjeti taj lijep
običaj srodan sjetvi božićne pšenice. Smjestite
vaze s grančicama na toplo i svaki im drugi dan promijenite vodu. Do božićnih
blagdana trebale bi procvasti. Na Božić se po broju cvjetova procjenjuje kakva
će biti rodnost, odnosno vrijeme iduće godine. Osim toga, mlade djevojke na
grančice bi privezale ceduljice s imenima svojih izabranika. One kojima se
grančica osuši nemaju se čemu nadati, no djevojke kojima procvate imaju dobre
izglede za udaju. No,
zašto se grančice režu baš na dan svete Barbare? Prema legendi, ona je u svojim
haljinama, kad je bila zatvorena u tamnici, skrivala grančicu trešnje. Škropila
ju je vodom iz svoje zdjelice za piće te je grančica na dan njena mučeništva
procvala. Hoće li Barbarine grančice i vama procvasti, ovisi o odabranome bilju i
vremenskim prilikama ove jeseni. Naime, cvjetni će se pupovi otvoriti samo ako
su dovoljno dugo bili izloženi temperaturama oko ništice.