Stablo rogača dobro uspijeva na vapnenim krševitim
tlima jer razgranat korijen prodire duboko u tlo i pronalazi dovoljno vlage.
Odlično podnosi sušu pa je prikladan za pošumljavanje krša. Smetaju mu oštri
hladni vjetrovi pa ga treba uzgajati na terasama, na toplim zaštićenim
položajima. Stablo se smrzava pri temperaturama nižim od -8 °C, a zametnuti
plodovi pri -6 °C. Za krajnje oštrih zima mogu se smrznuti krošnja i deblo, ali
se obnove izdancima iz korijenova vrata. Razmnaža se sjemenom i cijepljenjem
pitomih sorti na sjemenjake, a u rod dolazi za 6-8 godina. Budući da ne podnosi
presađivanje, pojedinačna stabla u vrtu u područjima s blagom klimom uzgojite
tako da nekoliko sjemenki posijete izravno na mjesto uzgoja. Nakon nicanja
ostavite samo jednu biljku, pa ju sljedeće godine okulirajte. Rogač sporo raste
i može doživjeti dvjestotinjak godina, pa će dugo biti lijep i koristan ukras
vrta. Drvo je rogača tvrdo i
sjajno, pogodno za tokarske proizvode, intarzije i štapove za šetnju.
Suhe
mahune rogača, koje obiluju ugljikohidratima, bjelančevinama i trijeslovinama,
nisu pokvarljive, pa su ih nekad cijenili kao osobito prikladnu hranu za
pomorce na dugim putovanjima. Prema biblijskoj priči, Ivan Krstitelj preživio
je u pustinji zahvaljujući upravo rogaču. Smeđe mahune cjelovita su hrana i za
ljude i za stoku, pa su služile za prehranu i hranidbu britanske konjice na
početku 19. stoljeća. Mogu se grickati cijele ili mljeti u brašno za pripremu
kolača. Rogačevo je brašno ljepljivo, upija vodu i bubri, pa se još od staroga
vijeka upotrebljava za ublažavanje dugotrajna proljeva, osobito u djece,
olakšavanje probave i ublažavanje žgaravice. Dnevna je doza za djecu 15 grama
rogačeva brašna pomiješana s jabučnom kašom, a odrasli smiju uzimati najmanje
20 grama. Trijeslovine rogača sprječavaju razvoj bakterija, nisu topive u vodi,
ne vežu proteine nego inaktiviraju toksine.