16 listopada, 2014

Razmnožite začinsko i ljekovito bilje

 Matičnjak, mažuran, mravinac, metvica i slično višegodišnje začinsko i ljekovito bilje širi se pomoću mnogobrojnih izdanaka što izbijaju iz trajnih podzemnih dijelova pa s godinama poveća obujam i zauzima sve veći dio gredice. Biljke se pomiješaju i isprepletu, izduže i počnu nalikovati na korov.
Dobro bi im došlo malo više mjesta, zraka i svjetla. Kad prerastu prostor koji im je namijenjen, svakih nekoliko godina, u jesen ili rano u proljeće pomladite ih i razmnožite. 
Grumene štihačom razrežite, izvadite i razdijelite na nekoliko dijelova. Najljepše izdanke s dobro razvijenim korijenom nanovo posadite na gredicu za uzgoj aromatična ljekovitoga i začinskoga bilja. 

Tlo je u jesen još dovoljno toplo, posebice u jadranskom području, pa će se pomlađene biljke ubrzo ponovno ukorijeniti. Osim toga, biljke koje su se jako raširile možete, da ne vadite cijelu biljku, štihačom jednostavno zasjeći kako ne bi rasle izvan zadana okvira. Ukorijenjene izdanke pritom iščupajte i posadite na razmak od 30 do 40 cm na novo mjesto na svježe pripremljenu gredicu obogaćenu kompostom. Kad se biljke dobro razviju, mirisno lišće i vrhove mladica režite od proljeća do kasna ljeta nekoliko puta tijekom vegetacije. No u prvoj ih godini nakon sadnje ne režite prečesto kako bi se mlade biljke dobro ukorijenile. Suvišne izdanke koji će vam pri presađivanju ljekovitoga i začinskoga bilja ostati darujte prijateljima vrtlarima - posađeni u dekorativne lončiće ili košarice bit će lijep znak pažnje - koji začinsko bilje u svom vrtu još nemaju. Pokoju biljku možete i sami posaditi u balkonski sandučić ili lončić pa smjestiti na balkon, na prozorsku klupčicu ili na terasu u blizini kuhinje u kojoj će vam biti pri ruci.