17 studenoga, 2011
Biodinamička pasta
Jedna od
važnijih mjera zaštite u ekovoćnjaku je premazivanje stabla biodinamičkom
pastom. Pripremiti je možete, po uputi mr. Darka Znaora u "Ekološkoj
poljoprivredi", ako pomiješate 15 kg kaolina tj. gline, 15 kg kravlje balege,
15 l goveđe krvi ili mlijeka, 15 l čaja od preslice (30 g suhe preslice kuhajte
1 sat u 10 l vode), 15 l biodinamičkog preparata 500, 15 l kremena u prahu,
3 kg štirke, 3 kg drvenog pepela, 2 kg vodenog stakla i 2 kg golubljeg izmeta.
Kravlja balega i golublji izmet sadržavaju stimulatore rasta što potiču rast
kambija i stvaranje glatke kore. Goveđa krv uz dodatak ribljeg ulja štiti voćke
od srna i zečeva, jer su te životinje biljojedi i ne vole miris krvi. Biološko
dinamički pripravak «500» priprema se na gospodarstvu od goveđe balege što se
može naučiti na tečajevima koje povremeno organiziraju udruženja za
biološko-organsku poljoprivredu. Prije uporabe biodinamičke paste,
čeličnom četkom ostružite mahovinu, lišajeve i staru odumrlu koru na debljim
granama i deblu, te voćke poprskajte čajem od preslice. Premažite ih svakog
proljeća poslije rezidbe te u jesen kad otpadne lišće. S vremenom kora postane
glatka, bez pukotina u koje bi se mogli zavlačiti štetočinci na prezimljavanje
ili ljetno mirovanje. Sloj paste na deblu štiti voćke od smrzavanja, te ubrzava
zarastanje rana nastalih rezidbom.