10 lipnja, 2010

Sljez

Otkad sam ga prije petnaestak godina prvi put posijala, ukrasni sljez,  lat. Althaea rosea, cvjetni gorostas koji doseže visinu i do 3 m, sam se brine za svoje razmnažanje: pojavljuje se svake godine, i to u različitim dijelovima moga vrta. Od sredine lipnja pa sve do listopada, ovisno o kultivaru i klimi, počinju se otvarati, odozdo prema gore, njegovi bijeli, ružičasti, crveni, ljubičasti ili nježnožuti veliki ljevkasti cvjetovi na dugačkim cvatnim stapkama, jednostruki ili puni, raspoređeni su zavojito na snažnoj šupljoj stabljici. Rado ih posjećuju pčele, bumbari i drugi kukci.
Iz cvjetova se razvijaju okrugli plodovi puni kružno poredanih crnih okruglih krupnih sjemenki. Za sjeme ostavite svake godine samo nekoliko najvećih plodova, a ostale cvjetove čim uvenu odrežite, pa će biljka poživjeti nekoliko godina kao kratkovjeka trajnica.
Sljez najbolje uspijeva na sunčanom staništu na zaštićenu mjestu, primjerice uza zid ili uz plot za koji se visoke stabljike pune cvjetova lako mogu privezati, na rahlu umjereno vlažnu vrtnom tlu pognojenom kompostom. Pogoduje mu cvjetna gredica pod krovom gdje po lišću ne pada kiša, jer se tada rjeđe javlja sljezova hrđa. Listove zahvaćene hrđom redovito odstranjujte i pazite da zdrave listove ne poprskate pri zalijevanju. Ne rabite kantu s ružom, a pogotovo ne nastavke za crijevo za raspršivanje, nego zalijte svaku biljku tik uza stabljiku običnim vjedrom. Važno je i da oko lišća slobodno struji zrak, kako bi se izbjegla prevelika vlaga.

Zbog svoje visine, brza rasta i bujnosti, sljez koji je nekad bio neizostavan dio svakog seoskog vrta, a i danas su stare sorte česte u tradicionalnim vrtovima, u prvim godinama oblikovanja vrta, ne samo seoskog nego i gradskog, može poslužiti kao jako dobra privremena zamjena za grmlje, dok ono ne naraste i preuzme svoju ulogu.
No dobri stari sljez može se lijepo uklopiti i u moderne vrtove, u pozadini miješanih cvjetnih gredica ili kao pojedinačne skupine, osobito novije sorte ispunjenih cvjetova raznih boja s nabranim i resastim laticama. Najčešće su sorte majorette ispunjenih cvjetova, koje mogu biti visoke oko 75 cm, pinafore s jednostavnim i polupunim cvjetovima visoke 90 - 110 cm te indian spring jednostavnih cvjetova što narastu 180 - 240 cm. Visoke sorte sljeza, posijane uz kolje ili neki sličan oslonac, mogu poslužiti za obrubljivanje bazena, dječjeg igrališta, klupe ili mjesta za odmor u vrtu i štititi nas od neželjenih pogleda s ulice.

Vretenasto korijenje sljeza veoma je dugačko, pa biljke teško podnose presađivanje. Stoga je najbolje u lipnju ili srpnju sjemenke posijati izravno na mjesto uzgoja, a poslije sljez prorijediti na razmak 50 - 60 cm. Do jeseni će se razviti velika lisna rozeta, sastavljena od krupnih hrapavih listova što nalikuju na listove javora, u kom obliku biljka prezimljuje. Bilo bi dobro da tlo oko rozete prekrijete usitnjenim grančicama crnogorice što služi kao zaštita od hladnoće tijekom zime, osobito ako ne bude snijega. Tako uređen sljez može čekati sljedeće proljeće kad će se opet početi izdizati snažna stabljika, na kojoj će se oblikovati istovi i cvjetni pupovi, a u lipnju eto opet lijepih velikih cvjetova.
A moj pesek, dok je bio još mali štenac, naviše je volio sjesti ili leći u hladovinu ispod velikoga lišća sljeza i pomno nadgledati kapiju.