30 lipnja, 2011

Botanički pesticidi

 Za suzbijanje bolesti i štetočinja u biovrtu ili ekovrtu mogu se upotrebljavati različiti biljni pripravci tj. botanički pesticidi dobiveni ekstrakcijom začinskog i ljekovitog bilja: gaveza, stolisnika, maslačka, kamilice, koprive, preslice, luka, paprike, ružmarina, pelina, rusomače, bujadi... To bilje nije otrovno, pa se može rabiti u bilo kojoj fazi razvoja voćke, a plodovi se smiju jesti odmah nakon prskanja bez bojazni od trovanja. Njihova učinkovitost još uvijek nije dovoljno proučena, ali u praksi je potvrđeno neizravno pesticidno djelovanje. Biljni pripravci odbijaju i otežavaju napad bolesti i štetočinja, jačaju otpornost voćaka, te pokreću mehanizme u samim biljkama koji ih potiču na vlastitu obranu.
Na europskom tržištu može se pronaći niz komercijalnih biljnih pripravaka na osnovi ljekovitog i začinskog bilja, a možemo ih pripremati i sami na svom gospodarstvu. Pritom valja rabiti svježe ili osušeno bilje ubrano na sunčanu mjestu kako bi sadržavalo što više korisnih tvari. Prikupljati ga treba u kasno jutro ili poslije podne, kad nije vlažno, radi bržeg sušenja. Biljni materijal valja nasjeckati i sušiti na prozračnome mjestu u sjeni pri temperaturi nižoj od 25°C, pa spremiti u papirnate vrećice, kartonske ili drvene kutije.
Za prskanje voćaka na gospodarstvu se može pripremiti hladni vodeni ekstrakt, čaj, juha i gnojnica, za što je najbolje upotrijebiti kišnicu. Hladni vodeni ekstrakt pripremite tako da usitnjeno bilje namačete 24 sata u hladnoj vodi te ocijedite i prskate. Za pripremu juhe nasjeckano bilje namačite 24 sata u hladnoj vodi, potom 20-60 minuta kuhajte, ostavite da se ohladi i procijedite. Čaj tj. uvarak ili oparak, dobivate ako bilje prelijete vrelom vodom, ohladite i ocijedite. Želite li pripremiti gnojnicu, usitnjeno bilje namačite u hladnoj vodi 1-2 tjedna, ovisno o temperaturi. Kako se ne bi širio neugodan vonj, dodajte kameno brašno. Kad završi proces vrenja, gnojnica se više ne pjeni i može se se dodavati vodi za zalijevanje povrća i voćki. Za svaki biljni pripravak koji se koristi u ekološkoj poljoprivredi postoji precizan recept kojega se valja pridržavati i u vrtu i u voćnjaku, a može se naučiti na tečajevima koje razne ekološke udruge povremeno održavaju. Osim začinskog i ljekovitog bilja kao botanički se pesticidi rabe i ekstrakti otrovnoga bilja: duhan, buhač, vratić, kvasija, deris, neem i drugo. Također ih je moguće pripremiti na gospodarstvu, ali valja to činiti točno po uputama. Možda je ipak bolje rabiti tvorničke pripravke, jer takvi biljni ekstrakti mogu biti otrovni za pčele, toplokrvne životinje i ljude, pa pri njihovoj pripremi i primjeni budite oprezni. Nakon prskanja uvijek pričekajte desetak do dvadeset dana do konzumiranja povrća i voća. Mogućnost miješanja biljnih pripravaka koji se upotrebljavaju u eko-voćnjaku nije potpuno poznata i zato je nužna provjera. Malu količinu sredstava koje želite miješati ulijte u menzuru ili sličnu staklenu posudu. Pojavi li se talog, miješanje se ne preporučuje, jer je to znak da je došlo do kemijske reakcije među sastojcima.