01 rujna, 2022

Zvjezdan


Svaki put kad dođem na vrt, prije nego što se uhvatim bilo kakvoga posla, prošećem se po dvorištu i obavim inspekciju da vidim dal' je sve u redu i što mi cvate. Tako sam i danas najprije prekontrolirala cvijeće: još uvijek bujno cvatu cinije, niske i visoke kadifice, celozije, zajčeki i visoke lijepe kate, a dočekale su me i patuljaste lijepe kate u punoj cvatnji. Prije sam uzgajala mnogo više vrsta cvijeća - prošlih nekoliko godina malo sam bila posustala - pa nekih vrsta u mom vrtu trenutno nema. Jedna od njih je zvjezdan, lat. Aster sp., srednje visoka i visoka trajnica podrijetlom iz Sjeverne Amerike. No ostale su fotografije pa vam ih u ovom postu pokazujem.
U rujnu i listopadu, kad cvatnja jednogodišnjega cvijeća i većine trajnica pomalo već završava, zvjezdani u vrt unose boju. Većina sorti pripada najpopularnijoj vrsti Aster novi-belgii, visokoj 60-120 cm, s glatkim stabljikama i razgranatim izbojima koji nose brojne cvjetne glavice. Žilavije su i više - često i do 150 cm - sorte druge skupine visokih zvjezdana, lat. Aster novae-anglie, s dlakavom stabljikom. Cvatovi su lavanda plavi, ljubičastoplavi, živo ružičastocrveni, tamno ili svjetlo ružičasti te bijeli, a rado ih posjećuju pčele, bumbari i leptiri.

Zvjezdani najbolje uspijevaju na punom suncu, na dobro odvodnjenu, laganu, ali vlažnu, umjereno plodnom tlu. Ne smiju biti u sjenovitom dijelu vrta ili u nekom kutu gdje ne struji zrak, jer bi mogli jako stradati od pepelnice. Visoke kultivare valja podupirati i redovito vezati uz oslonac jer razgranati izboji s brojnim cvatnim glavicama polegnu poslije kiše.
Ocvale glavice zvjezdana treba redovito uklanjati da se produlji cvatnja. Kad ocvate posljednji izbojak i stabljike se osuše, odrežite ih pri tlu. Iz korijena će izbiti novi izbojci u obliku guste rozete. Oni nose zametnute pupove za sljedeću godinu i ne smijete ih prikraćivati. Tek u kasno proljeće iduće godine valja im uštipnuti vrhove kako bi biljke zvjezdana bile lijepo oblikovane, niže i grmolike.
Svake 2-3 godine, kad sredina biljke odumre, grumene poslije cvatnje u jesen ili u rano proljeće razmnožite dijeljenjem, prije no što se izbojci izdignu iz rozete.