11 ožujka, 2010

Uzgoj presadnica povrća na prozorskoj klupčici

 Povrtlarske kulture koje potječu iz tropskih područja, kao paprika, rajčica, patlidžan, krastavci i tikvice, imaju velike potrebe za toplinom. U vrijeme rane proljetne sjetve u našim kopnenim krajevima još nije dovoljno toplo da bismo ih mogli izravno posijati na gredice u povrtnjaku, pa ih do sadnje uzgajamo u zaštićenim prostorima: staklenicima, plastenicima, toplim klijalištima ili u kući na dobro osvijetljenoj prozorskoj klupčici. Kad presadnice dorastu za sadnju i prođe opasnost od proljetnih mrazova, presađujemo ih na gredice i nastavljamo s uzgojem na otvorenom.
Presadnice salate, ranih kupusnjača, celera i sličnih vrsta povrća koje nemaju tako velike potrebe za toplinom, u rano proljeće uzgajamo u zaštićenim prostorima zato što želimo da te kulture ranije dospiju za berbu. I neke ljetne i jesenske kulture, kao kasne kupusnjače, endiviju, poriluk, zimsku salatu, radič, i sl. uzgajamo iz presadnica kako bismo ih mogli brižljivije njegovati, no ne više u zaštićenom prostoru nego na otvorenom, u hladnom klijalištu bez prozora ili na posebnoj gredici za uzgoj presadnica. Time se bolje iskorištava prostor povrtnjaka jer se na istoj površini tijekom jedne vrtlarske sezone uzgoje dvije kulture, što ne bismo mogli kad bismo ih uzgajali izravnom sjetvom. Osim toga, kad sami uzgajamo presadnice, sami možemo izabrati vrste i sorte povrća koje želimo uzgajati u svom vrtu.

Presadnice povrća možete sami uzgojiti na prozorskoj klupčici u dobro osvijetljenoj prostoriji u kući u miniplastenicima i sličnim duguljastim uskim posudama kojima je lako rukovati. U svaku udubinu na dnu mini plastenika stavite po jedan sprešani suhi tresetni jiffy lončić pa ih prelijte toplom vodom. Kad upiju vodu i nabubre lončići će biti visoki oko 5 cm. Odlijte suvišnu vodu. Ovisno o veličini sjemenki, u svaki lončić posijte po 1-2 sjemenke. Lagano poškropite pa minijaturni plastenik pokrijte prozirnom plastičnom kapicom. Smjestite ga na dobro osvijetljenu prozorsku klupčicu, ali ne na izravno sunce, pri temperaturi 20-22°C. Kad biljčice niknu, kapicu podižite s jedne strane kako bi se plastenik prozračivao. Kad presadnice budu tako visoke da počnu dodirivati kapicu, maknite je.

Za početni uzgoj presadnica na prozorskoj klupčici osim kupovnih miniplastenika pogodne su i različite plitke posude za cvijeće, stare plastične kutije za pribor za jelo punoga dna s pregradama, a odlično mogu poslužiti i posudice od sladoleda. Sjemenke ravnomjerno posijte na navlažen supstrat pa posude do nicanja prekrijte prozirnom folijom ili staklom. Svaki dan staklo okrenite i obrišite kondenziranu vodu. Dalje postupajte kao i pri uzgoju presadnica u miniplasteniku. Kad se nakon supki pojavi prvi pravi list i susjedne se biljčice počnu dodirivati, pikirajte ih tj. presadite pojedinačno u plastične ili tresetne lončiće, čaše od jogurta, kartonske kutijice od tetrapaka ili slične posudice, složite ih u duguljaste posude za cvijeće i do sadnje uzgajajte na balkonu ili na terasi pod krovom u blizini kuće kako biste ih mogli brzo i lako skloniti u kuću ako bude mraza. Pri pikiranju biljčice valja posaditi do supki kako bi se potaknuo razvitak korijenja. Prvih nekoliko dana nakon pikiranja biljčice zaštitite od izravna jaka sunca da ne gube previše vode dok se ne ukorijene. Nakon kraćeg zastoja u rastu pikirane biljke počnu snažno rasti, a kad dođe vrijeme za sadnju na gredice presadnice, primjerice rajčice, bit će visoke oko 30 cm, imat će dobro razvijenih 7-8 listova i zametnutu prvu cvjetnu grančicu. Za uzgoj presadnica krastavaca, tikvica i sličnih vrsta koje ne podnose presađivanje pogodni su veliki tresetni lončići. Rabimo ih i za pikiranje biljčica uzgojenih u sjetvenim posudama te za ukorjenjivanje reznica. Umjesto kupovnih tresetnih lončića za uzgoj presadnica mogu poslužiti i valjci domaće izrade od kartona ili nekoliko slojeva novinskoga papira. Spojite ih klamericom, napunite supstratom za sjetvu, utisnite ga i zalijte, pa u svaki posijte po 1-2 sjemenke. Kad biljčice niknu uzgajajte ih kao i one pikirane.

Na pripremljene gredice presadnice koje ste sami uzgojili – bit ćete jako ponosni -  posadite sredinom svibnja, kad prestane opasnost od mraza, pridržavajući se odabranog plodoreda. 
Pet do šest dana prije sadnje biljke neka budu i preko noći na balkonu kako bi se što bolje prilagodile vanjskim uvjetima. Prije sadnje ih ne zalijevajte nego ostavite da se supstrat malo prosuši.
Korijenje se tako manje oštećuje, presadnice se lakše vade iz posudica, dobro podnesu presađivanje, lako se ukorijene na gredicama i odmah nastave rasti i razvijati se.