Jabuke

Jabuke

subota, 20. srpnja 2013.

Kleoma

U pozadini cvjetne bordure, među visokim trajnicama i grmljem ističe se neobična i nesvakidašnja kleoma, lat. Cleome spinosa, razgranata grmolika jednogodišnja biljka podrijetlom iz dijela Južne Amerike što se proteže od južnog Brazila pa na zapad do Argentine. U povoljnim uvjetima na plodnim propusnim tlima može doseći visinu od 1,5 m. Dlanasti listovi sastavljeni od 5 liski dugačkih do 15 cm mogli bi zbuniti one koji vide biljku prije no što procvate, jer nalikuju na listove indijske konoplje, lat. Cannabis spp., odnosno marihuane. Nježni cvjetovi, ružičasti, bijeli ili blijedogrimizni, skupljeni u velike cvatove pri vrhu stabljike dugački su 2,5-5 cm, a graciozni 5-7,5 cm dugački prašnici daju im oblik pauka. Stoga kleomu u engleskim govornim područjima nazivaju spider flower. Cvjetovi su veoma mirisni, pa se ne preporučuje uzgoj kleome blizu vrata i prozora, jer nekima njezin miris po mošusu nije baš ugodan.  
 
Kleoma je jako zgodna biljka za vrtlare koji nemaju mnogo vremena za redovito uređivanje vrta, jer ne treba uklanjati ocvale cvjetove. Pri vrhu cvata, naime, stalno nastaju novi cvjetovi, a nježne latice ocvalih cvjetova same otpadaju. Iz cvjetova se razvijaju plodovi na dugačkim stapkama, također vrlo dekorativni. Kad u njima sazru smećkaste sjemenke, plodovi pucaju i one padaju uokolo, pa se biljka sama zasijava. Malo sjemena svake godine ipak prikupite za svaki slučaj. Ako budete kupili ili dobili sjemenke kleome prvi put ih posijte izravno na cvjetnu gredicu u proljeće. Kao što biljka sama razbacuje sjeme, tako kleomu valja i posijati te sjeme obrnutom stranom grabljica lagano utisnuti, a ne ukopavati. U krajevima s hladnim proljećem i kasnim svibanjskim mrazovima presadnice kleome uzgojite u kući u posudama ili u toplom klijalištu, pa ih u vrt posadite tek kad prođe opasnost od mraza na razmak 30-45 cm.
Egzotična kleoma najbolje uspijeva na suncu ili u polusjeni, na svakom dobrom vrtnom tlu, osim na vlažnim nepropusnim tlima gdje se dugo zadržava voda. Odlično podnosi sušu i ljetne vrućine, pa je treba zalijevati samo kad je jaka suša. Ne dosađuju joj bolesti ni štetni kukci, pa je veoma pogodna za nove vrtove i 'mlade' vrtlare početnike. Lako ju je i oblikovati po želji. Niže zbijene biljke dobit ćete ako uklonite središnji pup kad je biljka visoka 30 cm. Uklonite li postrane pupove, kleoma će biti visoka i vitka. Donji listovi na kraju ljeta mogu požutjeti i otpasti, no to možete riješiti tako da kleome uvijek sadite iza srednje visokih jednoljetnica i trajnica, primjerice lijepih kata, zijevalica, petunija, hosta, perunika, božura i drugih, koje će donji ogoljeli dio kleomine stabljike uspjelo prikriti.