15 studenoga, 2012

Uzgojni oblik Bouche Thomas

 Ako je vaš vrt premalen za bujna stabla, a željeli biste uzgajati voćke svojom rukom, pokušajte ih oblikovati na način Bouche Thomas. To je nizak, plošno-grmolik uzgojni oblik, lako se održava, voćke rano prorode, a urod je obilan i redovit. Plodovi su krupni i dobro obojeni, osobito ako se prorjeđuju. Dolazak voćaka u rod se ubrzava, jer se postiže dobra fiziološka ravnoteža između vegetativnog rasta i rodnosti. Voćne sadnice, koje ne treba prikratiti, posadite sredinom studenoga ukoso, pod kutom od 30° prema ravnini tla. Kako biste dobili gusti sklop sličan živici, po dvije susjedne voćke posadite s vrhovima usmjerenim jedan prema drugom, na razmaku od 1.5 do 3 m.
 Posadite ih tako da mjesto cijepljenja bude ukopano u tlo 10-15 cm. Na kosoj provodnici oblikujte nekoliko primarnih grana na razmaku 30-40 cm. Savijte ih suprotno smjeru sadnje pod kutom od 30° prema horizontali te privežite uz žicu. 

Za ovaj uzgojni oblik valja, naime, postaviti stupove i nekoliko redova žice, i to odmah poslije sadnje, kako biste voćke mogli pravilno oblikovati. 
Za nekoliko godina oblikovat će se gusti živi zid jer se na primarnim granama razvijaju sekundarne grane usmjerene u suprotnom smjeru. Međusobno ih križajte i vežite uz žicu. Tako oblikovane voćke u nizu mogu biti vrlo dekorativan element svakog vrta, posebice za cvatnje i dozrijevanja plodova.
Inačica opisanog uzgojnog oblika, Bouche Thomas «barka» manje je gusta pa je krošnja bolje osvijetljena. Razlika je u tome što vrhove sadnica usmjeravamo u istom pravcu, ako je moguće prema jugu. Oblikujemo samo dvije grane u obliku slova V, koje međusobno zatvaraju kut od 120°. Na njima se razvijaju sekundarne grane koje savijamo u suprotnom smjeru. Voćke tako poprimaju oblik čuna ili barke, po čemu je taj oblik dobio naziv.
Bouche Thomas treba održavati redovitom rezidbom, prorjeđivanjem suvišnih nepoželjnih grana. Režite za mirovanja, ali i u vegetaciji. Zelenom rezidbom uklanjajte suvišne mladice čim se počnu razvijati, dok su još zelene i mekane, uštipnuvši ih noktom.
Opisani uzgojni oblik pogodan je za jabuke na slabo bujnim vegetativnim podlogama, M26, M9 i sličnima, te za krušku cijepljenu na podlogu dunja MA. Koštuničave voćke se rijeđe uzgajaju na taj način, jer su im grane krhke, posebice u breskve. Budete li ih ipak oblikovali kao barku, grančice savijajte i vežite veoma oprezno da ih ne polomite.