13 listopada, 2011

Lijepa zlatna reneta iz Boskoopa

 Sredinom 19. st. u nizozemskom gradiću Boskoopu među sjemenjacima je izabrana i ubrzo proširena po cijeloj Europi lijepa zlatna reneta, zimska sorta jabuka s krupnim do vrlo krupnim okruglastospljoštenim, okruglastim ili valjkastim nesimetričnim plodovima duž kojih se pružaju široka plosnata rebra. Peteljka nadvisuje duboku usku nepravilnu udubinu, prekrivenu sivkastosmeđom hrđom. Udubina poluotvorene čaške također je uska i duboka, a kožica je krhka, debela, suha, hrapava i kožasta, u početku dozrijevanja zelenkastožuta, poslije zasićenozlatnožuta. Među hrđastim nakupinama što prekrivaju velik dio ploda uočavaju se živahnocrvene mrlje i pruge s istaknutim svijetlohrđastim točkicama, lenticelama.
Žućkasto, srednje čvrsto sočno meso ugodne je specifične arome i odlična okusa jer sadržava i mnogo šećera i mnogo kiseline. Stoga je ljepotica iz Boskoopa izvrsna jabuka i za jelo i za kolače, kompot, sok i druge prerađevine. 

Dozrijeva sredinom listopada, a plodovi nisu osjetljivi na pritisak pa dobro podnose prijevoz. Pri temperaturi 3 - 4 °C čuvaju se do kraja ožujka. U toplijim skladištima brzo dospijevaju i kožica se namreška. Pri dugu čuvanju u hladnjačama mogu se pojaviti i gorke pjege, posmeđi meso i kožica.
Cijepljeno na bujnu podlogu stablo je visoko, krošnja razgranata i dobro obrasla debelim i dugačkim izbojima s velikim lišćem, pa kao lijepo ukrasno stablo pristaje u udaljen kut velikoga vrta.
Bujnost se može obuzdati cijepljenjem 20-30 cm iznad tla na slabo bujne podloge, kao što su M 9 i M 26 pa se može oblikovati manje i niže stablo. Budući da kasno dolazi u rod, režite je što manje i savijajte izboje. Naizmjeničnu rodnost spriječite prorjeđivanjem plodova svake godine.
Iako se lako prilagođava i hladnijoj klimi i lošijim tlima, za boskoop ipak uvijek izaberite tople, sunčane, zaštićene položaje, na kojima su plodovi uvijek odlične kakvoće. Stabla su osjetljiva na nedostatak bora u tlu te pesticide što sadržavaju bakar. Srednje su osjetljiva na krastavost i mogu stradati od kasnih proljetnih mrazova. Uz boskoop posadite sorte koje cvatu srednje rano, kao idared, bjeličnik, zlatnu zimsku parmenku, ontario te starkovu najraniju, koje ju oprašuju. Rodnost boskoopa veća je ako se pobrinete da za cvatnje redovito dolijeću pčele. Premda je boskoop izvrsna sorta, voćari prednost daju crvenom boskoopu, mutaciji ishodne sorte s jačim crvenim, vrlo privlačnim plodovima.