10 rujna, 2015

Pampas trava



Cortaderia selloana, vjerojatno najomiljenija i najraširenija ukrasna trava u cijelom svijetu, podrijetlom iz Argentine, Brazila i Urugvaja, prirodno raste na prostranim travnatim ravnicama zvanima pampas, po kojima je dobila ime. Najbolje uspijeva na sunčanu, zaštićenu staništu, na plodnu, propusnu, ilovastu tlu. Žilava je i izdržljiva pa raste i u polusjeni i na siromašnim, suhim i pjeskovitim, pa čak i na teškim glinastim tlima. Samo u krajnje nepovoljnim uvjetima raste sporo i slabije je bujna. Odlično trpi sušu pa je valja zalijevati samo za najjačih ljetnih vrućina. Gnojite ju kompostom ili zrelim stajskim gnojem u veljači svake godine, plitko ga ukopavši u tlo. Ako ste je posadili u sjenoviti ili hladniji dio vrta, zaštitite je od hladnoće suhim lišćem i grančicama. 
Velike prekrasne, najčešće srebrnastobijele svilenkaste cvatove nalik na perjanice, koji se u rujnu i listopadu izdignu iznad bujna busena do 3 m visoko, režite za sušenje čim procvatu, pa zimi ukrasite kuću. Veličanstvene perjanice pampas trave lijepe su i zimi, osobito kad ih prekrije inje i oprži mraz, a lišće u busenu postane zlatnosmeđe. No Cortaderia je dvodomna biljka, pa cvatovi nisu uvijek jednako lijepi. Perjanice muških biljaka izdužene su i tanje, a nisu ni tako pune kao cvatovi ženskih biljaka.
U proljeće, prije no što pampas trava opet počne rasti, odstranite osušeno lišće. Uvijek navucite rukavice kad radite u njenoj blizini, jer su joj bridovi listova oštri kao britva. Stoga je ne sadite blizu klupa, dječjih igrališta i vrtnih stazica. Porežete li se, odmah isperite i premažite antibiotskim melemom. Pampas trava privlači pozornost gdje god da raste, no spektakularan učinak postižete posadite li samostalan primjerak usred tratine. Ističe se i ispred tamnozelena vazdazelena grmlja i drveća, osobito četinjača, a u primorju najljepše pristaje uz palme i druge ukrasne trave.
Razmnožiti se može dijeljenjem busena u proljeće te sjemenom. Posijete li sjeme, neće se uvijek zadržati posebna svojstva, primjerice šareni listovi ili boja cvatova pojedinih kultivara.