29 prosinca, 2011

Gljivične bolesti voća u skladištu

  Dugotrajnim čuvanjem u skladištima voće se može pokvariti, istrunuti i propasti. Neke od tih promjena nastaju zbog gljivičnih bolesti koje se u skladište unesu na plodovima. To je gorka trulež, lat. Gloeosporium sp., koja se javlja u obliku natrulih svijetlo do tamnosmeđih mrlja, što ulaze u meso sve do sjemenjače. U voćnjaku je gljivica na kori stabala, na ožiljcima listova i čaške te na rubovima rana od rezidbe. Osobito su osjetljive sorte boskop, zlatni delišes i cox's orange.
Siva plijesan, lat. Botrytis cinerea, uzrokuje posmeđivanje mesa, plodovi mirišu po plijesni i nastaje siva «paučina», sastavljena od spora gljive. Još u tijeku vegetacije javljaju se oko čaške kao suhe pjege, a u skladištu se brzo šire, osobito ako se plodovi dodiruju.
U skladištu se pojavljuje i poseban tip truleži ploda koju izaziva gljivica Monilia fructigena. Ona nanosi velike štete plodovima, a u tijeku čuvanja voća izaziva pojavu crne ili sterilne truleži. Kožica plodova jabuke pocrni, meso posmeđi, ali se ne stvaraju jastučići sa sporama kao u voćnjaku.
Površinu ploda može prekriti zelenoplava ili zelena plijesan, lat. Penicillium sp., uz specifičan miris natrulih plodova. Ona prodire u plodove kroz ozljede kod branja i prijevoza.
Ako su plodovi jabuke i kruške bili zaraženi krastavošću u voćnjaku, i ona se može dalje razvijati u skladištu. Trulež i kvarenje plodova pri duljem čuvanju mogu prouzročiti i druge gljive, ali u manjem intenzitetu.
Kako biste ublažili štete od navedenih bolesti sprječavajte njihovu pojavu još u voćnjaku. Iz nasada uklonite zaražene odrezane grane i redovito provodite sve potrebne mjere zaštite voćaka. Za dulje čuvanje odaberite samo neoštećene, zdrave srednjekrupne plodove, po mogućnosti samo jedne sorte, ubrane na vrijeme, a ne prezrele ni nezrele. Čuvajte ih pri stalnoj temperaturi 1-5 °C. Skladište mora biti čisto, zračno, mračno i ne prevlažno.