17 prosinca, 2009

Dvopoljni povrtlarski plodored

 Ako je tlo u vašem novom povrtnjaku slabije plodnosti, izrazito pjeskovito ili glinasto, slabo opskrbljeno biljkama pristupačnim hranivima, ako ne zadržava vodu i ako sadržava premalo humusa, trebalo bi prije uzgoja povrća tlo obilno pognojiti organskim i mineralnim gnojivima i uzgajati usjeve za zelenu gnojidbu. Nakon toga nekoliko godina povrće uzgajajte prema pravilima dvopoljnoga povrtlarskog plodoreda.
Povrtnjak podijelite na dva polja, a sve povrćarske kulture svrstajte u dvije skupine prema potrebi povrćarskih kultura za vodom i hranivima.

Skupina A


U skupini A, koja dolazi na prvo polje nakon obilne gnojidbe stajskim gnojem, neka budu kupusnjače odnosno zeljasto povrće: kupus, kelj, cvjetača, kelj pupčar, korabica, brokula, raštika, kineski kupus i podzemna koraba te plodovito povrće: rajčica, paprika, patlidžan, krastavci, tikvice, dinje, lubenice, bamija i slično. Povrće iz ove skupine uzgaja se na gredicama obilno pognojenim stajnjakom jer im je za dobar urod i što bolju kakvoću potrebno mnogo hraniva i vode. Stoga ih valja tijekom uzgoja redovito gnojiti i zalijevati.


Skupina B


Skupinu B čini korjenasto, lisnato i lukovičasto povrće: mrkva, peršin, celer, pastrnjak, cikla, luk, srebrnjak, poriluk, češnjak, rotkvice, radič, salata, endivija, špinat i blitva te mahunarke: grašak, grah mahunar, slanutak, bob i leća. Ove vrste povrća imaju manje potrebe za hranivima i vodom pa mogu doći na drugo mjesto u plodoredu, nakon kultura koje su bile pognojene stajskim gnojem. Osim toga, mahunarke u simbiozi s kvržišnim bakterijama na korijenju vežu dušik iz zraka i njime obogaćuju tlo.
Neke vrste povrća, kao špinat, salata, matovilac, endivija i radič, mogu se neprestano uzgajati na istom mjestu, pa ih možete uzgajati kao međuusjev, podusjev ili naknadni usjev uz glavnu kulturu na jednom i na drugom polju.

U jesen, kad poberete povrće, drugo polje pognojite stajskim gnojem, prema potrebi dodajte i mineralno gnojivo, a skupinama iduće godine u proljeće zamijenite mjesta. Skupina A u drugoj godini neka bude na drugom polju, a skupina B na prvom. Prema pravilima dvopoljnoga plodoreda cijeli povrtnjak će biti pognojen stajskim gnojem za dvije godine. 
U trećoj godini skupinu A ponovo smjestite na prvo polje, a skupinu B na drugo. Prema potrebi pojedinih povrćarskih kultura gredice gnojite kompostom i mineralnim gnojivima. Sve dok se plodnost tla ne poboljša u povrtnjaku održavajte dvopoljni plodored. 
Za nekoliko godina, ovisno o tipu tla i njegovim fizikalnim i kemijskim svojstvima, kad se količina humusa poveća i tlo počne bolje zadržavati vodu, u povrtnjak možete uvesti tropoljni ili četveropoljni plodored.