Jabuke

Jabuke

subota, 23. siječnja 2010.

Veličina povrtnjaka

Važan dio svakoga vrta – za mnoge vrtlare i najvažniji - i u gradu i na selu, jest povrtnjak. Već sam u tekstu o oblikovanju obiteljskoga vrta spomenula da bi povrtnjak trebao biti smješten na površini blago nagnutoj prema jugu ili jugozapadu, u sunčanom dijelu vrta, jer je povrću potrebno najmanje 6 sati sunčeva osvjetljenja na dan. Širina gredica u povrtnjaku može biti 100 – 120 cm, a duljina i njihov broj ovisi o veličini vrta, broju povrtnih kultura i količini povrća koju želite uzgojiti. Stazice između gredica najčešće su široke 30 cm, a možete ih popločiti, održavati kratko košenu travu ili prekrivati usitnjenom korom drveća.
A koliko bi velik trebao biti dio vrta koji ćete izdvojiti za uzgoj povrća i kako to odrediti?
U velikom vrtu i povrtnjak može biti velik, pa u njemu možete uzgajati sve vrste povrća i godišnji prirod će biti dovoljan za cijelu obitelj tijekom cijele godine. U sklopu većega povrtnjaka možete uzgajati i višegodišnje povrće: špargu, rabarbaru, hren i slično, te jagode i cvijeće za rez.
U malom vrtu ni povrtnjak ne može biti osobito velik; izaberite samo ono što je vrijedno vašega prostora, vremena i truda te ono što članovi obitelji osobito vole, a ne ono što u povrtnjaku zauzima mnogo mjesta, a jeftino je, kao npr. kupus.
Kad se odlučite koje ćete vrste povrća uzgajati, valja izračunati površinu povrtnjaka na kojoj ćete moći uzgojiti dovoljno povrća za cijelu godinu. I koliku bi površinu trebalo izdvojiti za uzgoj pojedinih povrćarskih kultura?
Smatra se da je za zdravu prehranu po osobi na godinu potrebno oko 80 do 100 kg raznovrsnoga povrća, ne računajući krumpir. Ako dobro iskoristite raspoloživu površinu i sastavite skladan plodored i raspored sjetve, u povrtnjaku površine 200 četvornih metara uz prosječan urod povrća možete uzgojiti – računajući da ćete na nekim gredicama na istoj površini uzgajati dvije kulture - oko 400 kg raznovrsna povrća na godinu, što bi trebalo biti dovoljno za četveročlanu obitelj.
Ako se vaša obitelj sastoji od dva člana, bit će vam dovoljno stotinjak četvornih metara. Za peteročlanu obitelj morat ćete za povrtnjak odvojiti oko 250 četvornih metara. Podatke za tročlanu obitelj pronaći ćete u tablici koju prilažem uz ovaj tekst. U njoj je navedena godišnja potreba povrća po osobi za najvažnije vrste povrća, godišnja potreba za 3 osobe, prinos za svaku kulturu i potrebna površina za 3 osobe za svaku vrstu povrća posebno te ukupna površina za cijeli povrtnjak. Kako se služiti ovom tablicom pokazat ću vam na primjeru rajčice. Ako primjerice želite uzgojiti dovoljno rajčice za peteročlanu obitelj, vidjet ćete u tablici da je za jednu osobu potrebno uzgojiti oko 10 kg rajčice, što znači da za 5 osoba treba uzgojiti 50 kg. Ako je prosječni urod rajčice 3 kg, da biste uzgojili 50 kg rajčice morate je posaditi na 17 četvornih metara. Tako možete izračunati za svaku kulturu, sve podatke potom zbrojiti i dobit ćete ukupnu površinu vašega povrtnjaka.
Nadam se da će vam ova tablica pomoći pri planiranju potrebne površine povrtnjaka i da ćete uzgojiti točno onoliko povrća koliko vam je potrebno za zdravu prehranu obitelji. Bude li uzgojena povrća malo previše za vas, sigurna sam da ćete naći nekoga kome ćete ga od srca darovati.