04 prosinca, 2014

Grančice sv. Barbare

 Na dan svete Barbare, 4. prosinca, prastari germanski običaj nalaže da se odrežu grančice jabuke, breze, lijeske, trešnje, šljive ili forzitije polože u toplu vodu preko noći, pa sutradan stave u vazu. I mi možemo oživjeti taj lijep običaj srodan sjetvi božićne pšenice. Smjestite vaze s grančicama na toplo i svaki im drugi dan promijenite vodu. Do božićnih blagdana trebale bi procvasti. Na Božić se po broju cvjetova procjenjuje kakva će biti rodnost, odnosno vrijeme iduće godine. Osim toga, mlade djevojke na grančice bi privezale ceduljice s imenima svojih izabranika. One kojima se grančica osuši nemaju se čemu nadati, no djevojke kojima procvate imaju dobre izglede za udaju. No, zašto se grančice režu baš na dan svete Barbare? Prema legendi, ona je u svojim haljinama, kad je bila zatvorena u tamnici, skrivala grančicu trešnje. Škropila ju je vodom iz svoje zdjelice za piće te je grančica na dan njena mučeništva procvala. Hoće li Barbarine grančice i vama procvasti, ovisi o odabranome bilju i vremenskim prilikama ove jeseni. Naime, cvjetni će se pupovi otvoriti samo ako su dovoljno dugo bili izloženi temperaturama oko ništice.