Budući da kineskom kupusu, lat. Brassica rapa ssp. pekinensis, spontanom križancu postrne repe i kineske raštike, pogoduje prohladno vrijeme s mnogo vlage u tlu i zraku, u našim ga je krajevima, i kontinentalnim i jadranskim, bolje uzgajati u jesen nego u proljeće.
Naime, za oblikovanje lijepih ovalnih ili valjkastih glavica najpovoljnija je temperatura 16 - 20°C, a pri temperaturama višim od 25°C one postanu rahle i na lisnim se rubovima javlja palež.
Osim toga, ljeti kad dan traje dulje od 12 sati, te zimi kad je temperatura zraka niža od 13°C, kineski kupus brzo "bježi u sjeme".
Budete li ipak kineski kupus uzgajali u proljeće, izaberite kultivare kratke vegetacije otporne na prijevremeno prorastanje.
Presadnice uzgojite u zaštićenu prostoru, u kojem temperatura ne smije biti niža od 13°c, a sijte što ranije, u siječnju i veljači.
Budući da većina malih vrtlara ne može tako rano uzgojiti dobre presadnice, jednostavnije je kineski kupus posijati ljeti, najkasnije u posljednjem desetodnevlju srpnja, izravno na gredicu za zeljasto povrće, na plodno tlo bogato humusom. Razmak između redova neka bude 30 - 40 cm. Sitne sjemenke posijte na rijetko, a kad se razviju 3 - 4 lista biljke prorijedite na razmak 30 - 40 cm. Redovito ih okopavajte i pljevite kao i ostale zeljarice.
Kad glavice dosegnu težinu 200 - 300 g, od rujna do studenoga u kontinentalnim krajevima, a do sredine prosinca u jadranskom području, berite ih kako dospijevaju, a prije no što počnu prorastati.
Na jednom četvornom metru možete ubrati 1,5 - 3 kg, odnosno u jednom redu duljine 4 metra 10 do 13 lijepih velikih glavica kineskoga zelja.
Prije jačih mrazova – kineski kupus ne podnosi temperature niže od - 5°C - sve glavice za suha vremena izvadite s korijenom.
Prikratite vrhove korijenja, uklonite natrulo i oštećeno lišće, ovijte svaku biljku novinskim papirom, pa ih okomito složite u letvaricu ili sličan drveni sanduk i spremite u hladan podrum.
Ako kineskoga zelja imate malo, odrežite korijen pa glavice ovijte prianjajućom plastičnom folijom da ne uvenu i čuvajte nekoliko dana u hladioniku.
Pofureno i ohlađeno lišće možete i zalediti kao i lišće kelja i ostalih zeljarica.
Kineski je kupus dijetalno povrće, ima veliku prehrambenu vrijednost, sadržava važne aminokiseline kao što je arginin i lizin te druge bjelančevine, ugljikohidrate u obliku jednostavnih šećera, karotin, vitamine B1, B2, B3 te niacin, a obiluje i mineralima: kalcijem, željezom, fosforom i fluorom.
Stoga ga svrstavamo ne samo u vrlo hranjivo nego i u vrlo ljekovito i lako probavljivo povrće, pa se može preporučiti i osobama sa želučanim i crijevnim tegobama.
Kinesko zelje pri kulinarskoj obradi nema tipično kupusni miris, a okus mu je znatno blaži nego u ostalih zeljarica. No kuhanjem mu se smanjuje prehrambena vrijednost pa je najbolje jesti svježe lišće. Razdvojene i dobro oprane listove pripremite kao salatu ili ih kratko prokuhajte i začinite maslacem, uljem ili poprženim krušnim mrvicama, a možete pripremiti i različite složence i druga jela s miješanim povrćem.
Nema komentara:
Objavi komentar