06 studenoga, 2014

Kompot od bundeve

 Kad sam uzgojila svoje prve velike bundeve u svom malom vrtu, bila sam oduševljena. Bile su doista velike: pekla sam ih u pećnici, zaleđivala narezane na kockice i kuhala juhu, marmeladu i kompot. Poslije sam sijala sortu velike bundeve hokkaido te bundeve šećerke butternut. Od njihovih plodova kuham kompot. Želite li ga iskušati, eto recepta!
Kompot od bundeve pripremajte od potpuno zrelih dospijelih plodova, kad kora pobijeli ili postane narančasta, ovisno o sorti. Narančasto meso bundeve ne smije ispod kore više biti zeleno. Za svaki kilogram očišćene bundeve pripremite po jedan neprskani limun i naranču. Ogulite ih pa kore narežite na prutiće i namačite ih u hladnoj vodi sedam dana. Svaki dan promijenite vodu. Oguljene naranče i limune zaledite. 

Nakon tjedan dana  bundevu dobro operite, razrežite na kriške pa žlicom izdubite sjemenke. Kriške ogulite i narežite na veće kocke. Stavite ih u čeličnu posudu, dodajte  naranče i limun, koje ste djelomično zaleđene narezali na ploške  pa pospite šećerom. Za svaki kilogram kockica uporabite 400 - 500 g šećera, ovisno o zrelosti i slatkoći bundeva. Prije dodavanja šećera uvijek kušajte malo bundevina mesa. Ostavite pošećerene kockice da odstoje najmanje 12 sati, sve dok se ne rastopi sav šećer.
Kore od naranče i limuna izvadite iz vode u kojoj su se namakale, kuhajte ih u lagano posoljenoj vodi dok ne omekšaju, ocijedite i dodajte bundevama. One će bundevama čije je meso blaga okusa dodati malo gorčine i ljutine. Ako to ne volite, stavite u kompot trećinu ukupne količine kora, a od preostalih korica pripremite arancine.

Za svaki kilogram kockica dodajte po 2 klinčića i 1 malu žličicu mljevenog cimeta. Možete koristiti i štapiće cimeta, ali tada dodajte 2 - 3 štapića na 3 kg kockica i izvadite ih iz kompota prije punjenja staklenki. Ako sok koji su bundeve pustile ne prekriva kockice, dodajte i malo vode, tek toliko da budu u njoj potopljene. Kuhajte na laganoj vatri dok kockice bundeve ne omekšaju. Vruć kompot punite u vruće staklenke,
sterilizirane prije toga u pećnici 15 minuta pri 100°C. Kockice moraju biti uronjene u sirupu, ne punite staklenke do vrha. Složite ih u zagrijanu pećnicu na donju rešetku tako da budu malo razmaknute i pasterizirajte pri temperaturi 60-70°C 30-40 minuta. Ostavite staklenke u zatvorenoj pećnici dok se posve ne ohlade pa ih spremite u hladnu smočnicu gdje ih možete čuvati 2 godine. 
Slasnim kompotom od bundeve možete preliti razno voće ili pripremiti miješanu voćnu salatu i poslužiti uza svježe istučeno slatko vrhnje.