Kad sam uzgojila svoje prve velike bundeve u svom malom vrtu, bila sam oduševljena. Bile su doista velike: pekla sam ih u pećnici, zaleđivala narezane na kockice i kuhala juhu, marmeladu i kompot. Poslije sam sijala sortu velike bundeve hokkaido te bundeve šećerke butternut. Od njihovih plodova kuham kompot. Želite li ga iskušati, eto recepta!
Kompot od bundeve pripremajte od potpuno zrelih dospijelih plodova, kad kora pobijeli ili postane narančasta, ovisno o sorti. Narančasto meso bundeve ne smije ispod kore više biti zeleno. Za svaki kilogram očišćene bundeve pripremite po jedan neprskani limun i naranču. Ogulite ih pa kore narežite na prutiće i namačite ih u hladnoj vodi sedam dana. Svaki dan promijenite vodu. Oguljene naranče i limune zaledite.
Nakon tjedan dana bundevu dobro operite, razrežite na kriške
pa žlicom izdubite sjemenke.
Kriške
ogulite i narežite na veće kocke. Stavite ih u čeličnu posudu, dodajte naranče i limun, koje ste djelomično zaleđene narezali na ploške pa pospite šećerom. Za svaki kilogram kockica uporabite 400 - 500
g šećera, ovisno o zrelosti i slatkoći bundeva. Prije dodavanja šećera uvijek kušajte
malo bundevina mesa. Ostavite pošećerene kockice da odstoje najmanje 12 sati, sve
dok se ne rastopi sav šećer.
Kore od naranče i limuna izvadite iz vode u kojoj
su se namakale, kuhajte ih u lagano posoljenoj vodi dok ne omekšaju, ocijedite
i dodajte bundevama. One će bundevama čije je meso blaga okusa dodati malo
gorčine i ljutine. Ako to ne volite, stavite u kompot trećinu ukupne količine
kora, a od preostalih korica pripremite arancine.
Za svaki kilogram kockica
dodajte po 2 klinčića i 1 malu žličicu mljevenog cimeta. Možete koristiti i štapiće
cimeta, ali tada dodajte 2 - 3 štapića na 3 kg kockica i izvadite ih iz kompota prije punjenja staklenki. Ako sok koji su bundeve
pustile ne prekriva kockice, dodajte i malo vode, tek toliko da budu u njoj
potopljene. Kuhajte na laganoj vatri dok kockice bundeve ne omekšaju. Vruć
kompot punite u vruće staklenke, sterilizirane
prije toga u pećnici 15 minuta pri 100°C. Kockice moraju biti uronjene u
sirupu, ne punite staklenke do vrha. Složite ih u zagrijanu pećnicu na donju
rešetku tako da budu malo razmaknute i pasterizirajte
pri temperaturi 60-70°C 30-40 minuta. Ostavite staklenke u zatvorenoj pećnici
dok se posve ne ohlade pa ih spremite u hladnu smočnicu gdje ih možete čuvati 2 godine.
Slasnim kompotom od bundeve možete preliti razno
voće ili pripremiti miješanu voćnu salatu i poslužiti uza svježe istučeno
slatko vrhnje.