Stabljike prikratite 10 cm iznad tla pa vilastom štihačom iskopajte cijeli splet korjenastih gomolja. Oprezno ih razdvojite i otresite zemlju.
Nastojte da na svakom dijelu ostane malo stabljike jer su na korijenovu vratu, između gomolja i stabljike, pupovi iz kojih će se sljedeće godine razviti novi izbojci.
Ako bude sunčano, gomolje desetak dana ostavite na otvorenom da se osuše. Bude li kišovito, sklonite ih pod nadstrešnicu ili u umjereno toplo spremište.
Osušene gomolje otresite od zemlje i složite u duboke sandučiće pa ih obložite umjereno vlažnim pijeskom ili tresetom. Dobro se mogu očuvati i pojedinačno umotani u stare novine u šuškavim plastičnim vrećicama.
Čuvajte ih u hladnu podrumu pri temperaturi 4 - 6°C.
Zimi ih redovito pregledavajte te po potrebi navlažite da se ne smežuraju. No pijesak ili treset ne smiju biti ni premokri kako gomolji ne bi istrunuli.
U proljeće ih ponovno posadite, na zasebnu sunčanu cvjetnu gredicu izloženu pogledima, na kojoj će divne dalije i iduće godine cvasti od rana ljeta do kasne jeseni.
Zimi ih redovito pregledavajte te po potrebi navlažite da se ne smežuraju. No pijesak ili treset ne smiju biti ni premokri kako gomolji ne bi istrunuli.
U proljeće ih ponovno posadite, na zasebnu sunčanu cvjetnu gredicu izloženu pogledima, na kojoj će divne dalije i iduće godine cvasti od rana ljeta do kasne jeseni.
Nema komentara:
Objavi komentar