subota, siječnja 18, 2025

Kapeler pita

„Najbolja domaća kuharica“ Vlaste Mandekić, izdana u Zagrebu 1939. godine, bakina stara kuharica, najstarija koju imamo, puna je uputa kako treba pripremati hranu i kuhati sva moguća jela. Na početku knjige nalaze se općenite upute: o mjeri, o priređivanju i kupovanju raznih vrsta mesa, o pečenju mesa, o nadjevanju peradi i prsa, o ribama, o kuhanju rakova, oštriga, školjki i gljiva, o priredbi i kuhanju povrća, o kuhanju krumpira, grahorica, jaja i tjestenina. Tu su i općenite upute za pečene tjestenine te detaljne upute za prostiranje stola i serviranje hrane. Nakon toga slijede recepti za kuhanje juha i pridodataka za juhe, za pripremanje predjela, jela od mesa, peradi, divljači, divlje peradi i riba, a tu su i recepti za tople umake, hladne umake, salate, variva, gljive, pridodatke k mesu, razna hladna i topla jela, kuhana tijesta, tjestenine s kvasom, pite i druge tjestenine, prelive za tjestenine, torte, sitne kolače, kreme, sladolede i pića. U ovoj staroj kuharici mogu se naći i upute za ukuhavanje povrća, spremanje povrća za zimu, upute za pripremu specijaliteta, vegetarske hrane te raznih jela od jaja i sira. Na zadnjih tridesetak stranica ove poprilično zanimljive knjige nalaze se i upute za pripremanje bolesničke hrane: za bolesnike na žučnom mjehuru i jetrima, kod želučanih bolesti, kod suviška kiseline i čirova te kod šećerne bolesti.
A u rubrici Pite i druge tjestenine nalazi se recept za najfiniji kolač koji sam ja ikad pekla i jela: Kapeler pitu. U receptu Vlasta Mandekić kaže ovako: od 30 dkg brašna, 25 dkg maslaca, 1 jajeta, 1 žlice šećera i malo soli, zamijesi se tijesto. Tijesto se razvalja, polovica se stavi na tepsiju i nadjene slijedećim nadjevom: ½ kg samljevenih oraha, 10 dkg smekšane čokolade, ¼ kg šećera, 12 žutanjka i snijeg od 12 bjelanjka. Ozgor se pokrije drugom polovinom tijesta i lagano se peče. Pečeno razreže se u četvorine i posipa šećerom.



E sad; recepti u ovoj kuharici nisu baš detaljni i precizni kao u nekim novijim kuharicama, gospođa Vlasta je očito smatrala da svaka kuharica dobro zna kak treba zamijesiti to tijesto i kak sa šnešlagerom pripremiti taj nadjev; kolko dugo to treba peći, na donjoj ili srednjoj rešetki u starom tiš - šparetu na drva.  
Finu Kapeler pitu trebalo je lijepo polako napraviti svojim rukama; tada nije bilo nikakvih miksera, robota i procesora; nije bilo nikakvih električnih kuhinjskih pomagala koja uništavaju prirodnu energiju hrane. Moja Baka je pekla tu pitu točno tako: sve je pripremala svojim rukama i zato je to bilo tak fino i slatko.

 
Ak se netko odluči isprobati ovaj recept, bilo svojim rukama bilo uz pomoć kuhinjskoga robota, nadam se da će fina Kapeler pita dobro uspjeti - ovo je recept za veliki protvan dimenzija 38 x 22 cm, a u nadjev možete dodati i malo cveba i nekog finog voćnog likera - pazite samo dok se peče da fila ne ostane mokra ili da vam tijesto odozdola ne zagori.
Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar