A u rubrici Pite i druge tjestenine nalazi se recept za najfiniji kolač koji sam ja ikad pekla i jela: Kapeler pitu. U receptu Vlasta Mandekić kaže ovako: od 30 dkg brašna, 25 dkg maslaca, 1 jajeta, 1 žlice šećera i malo soli, zamijesi se tijesto. Tijesto se razvalja, polovica se stavi na tepsiju i nadjene slijedećim nadjevom: ½ kg samljevenih oraha, 10 dkg smekšane čokolade, ¼ kg šećera, 12 žutanjka i snijeg od 12 bjelanjka. Ozgor se pokrije drugom polovinom tijesta i lagano se peče. Pečeno razreže se u četvorine i posipa šećerom.
E sad; recepti u ovoj kuharici nisu baš detaljni i precizni kao u nekim novijim kuharicama, gospođa Vlasta je očito smatrala da svaka kuharica dobro zna kak treba zamijesiti to tijesto i kak sa šnešlagerom pripremiti taj nadjev; kolko dugo to treba peći, na donjoj ili srednjoj rešetki u starom tiš - šparetu na drva.
Finu Kapeler pitu trebalo je lijepo polako napraviti svojim rukama; tada nije bilo nikakvih miksera, robota i procesora; nije bilo nikakvih električnih kuhinjskih pomagala koja uništavaju prirodnu energiju hrane. Moja Baka je pekla tu pitu točno tako: sve je pripremala svojim rukama i zato je to bilo tak fino i slatko.
Ak se netko odluči isprobati ovaj recept, bilo svojim rukama bilo uz pomoć kuhinjskoga robota, nadam se da će fina Kapeler pita dobro uspjeti - ovo je recept za veliki protvan dimenzija 38 x 22 cm, a u nadjev možete dodati i malo cveba i nekog finog voćnog likera - pazite samo dok se peče da fila ne ostane mokra ili da vam tijesto odozdola ne zagori.
Dobar tek!
Ak se netko odluči isprobati ovaj recept, bilo svojim rukama bilo uz pomoć kuhinjskoga robota, nadam se da će fina Kapeler pita dobro uspjeti - ovo je recept za veliki protvan dimenzija 38 x 22 cm, a u nadjev možete dodati i malo cveba i nekog finog voćnog likera - pazite samo dok se peče da fila ne ostane mokra ili da vam tijesto odozdola ne zagori.
Dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar