Jabuke

Jabuke

subota, 7. studenoga 2009.

Moj vrt

Netko u slobodno vrijeme slika, netko štrika, netko vježba u teretani, netko igra šah, netko tenis. A meni je najdraža moja štihača i motičica. Jednostavno, nešto me neprestano vuče u moj vrt, među moje cvijeće, povrće i voćke. Jer nema veće radosti za vrtlara, pa makar njegov vrt bio tek mali kutak na balkonu s biljkama u posudama i balkonskim sandučićima, od one koju osjeća kad sam svojim rukama uzgoji cvijeće, povrće i voće. A kad tulipani, narcise, božuri i ostalo cvijeće svojim prekrasnim bojama i preugodnim mirisima ispune vrt, najljepše je prošetati se rano ujutro po dvorištu.

Tržnice i trgovački centri puni su različita prekrasna povrća i voća, koje, osobito ljeti kad je ponuda bogata, nije ni jako skupo. No meni je sto puta slađa ona moja mala tvrda mrkvica i jabuka koju sam sama uzgojila. Jer kupljeno povrće i voće nikad nije svježe kao ono koje ja ujutro uberem i odmah pripremim za ručak. Osim toga, i voće i povrće uvijek je lošijeg okusa čim neko vrijeme, makar i vrlo kratko, biva uskladišteno. Napokon, zdravstvena je vrijednost povrća i voća iz vlastita vrta, osobito ona uzgojena bez pesticida, neosporna je, jer je svježe povrće najbogatije vitaminima.


Osim toga, rad u vrtu na svježem zraku za mene je izvrsna tjelovježba - od štihanja preko grabljanja do tačkanja - zahvaljujući kojoj tijelo održavam u dobroj kondiciji: ne treba mi teretana. Ne može se zanemariti ni povoljan učinak rada u vrtu na psihičko zdravlje, jer vrt svojim cvatom, rastom i napretkom pruža posebnu radost i užitak.
Ipak, uz rad u vrtu, nađe se malo vremena i za kompjutor. Jer uz ovu modernu tehnologiju mogu vrlo jednostavno biljke fotografirati digitalcem, uređivati ovaj vrtlarski podsjetnik, čitati blogove drugih vrtlara, virtualno putovati po cijelom svijetu, razgledavati poznate svjetske vrtove i parkove, "šetati" se po velikim botaničkim vrtovima i doznati mnoge pojedinosti o biljkama koje mi prije kad sam koristila samo papirnatu literaturu nisu bile tako lako dostupne.