16 siječnja, 2014

Potaknite zubul na cvatnju u kući


 U cvjećarnicama, vrtnim i robnim centrima u siječnju se mogu nabaviti šafrani, zumbuli, tulipani, narcise, amarilisi i drugo lukovičasto cvijeće u lončićima s izniknulom stabljikom na kojoj se već javljaju i cvjetni pupovi. Vjerujem da će ih mnogi od vas kupiti - birajte uvijek one biljke koje još nisu procvale - kako biste u kuće i stanove nakon dugotrajna tmurnog zimskog razdoblja unijeli dašak proljeća. Želite li što dulje uživati u njihovoj ljepoti i proljetnom ugođaju, posudice s biljkama smjestite na što svjetlije mjesto u prostoriju u kojoj temperatura nije viša od 20°C, a supstrat u koji su utisnute lukovice neka bude neprestano umjereno vlažan. No mnogi će ljubitelji cvijeća proljetni ugođaj na svom prozoru poželjeti ostvariti i sami, potičući lukovice na raniju cvatnju u kući. U prodaji se mogu naime nabaviti i velike lukovice zumbula pripremljene za uzgoj u vodi. One su spremne za cvatnju jer su već bile izložene temperaturi nižoj od 5°C, nužnoj za normalan razvitak zumbula.


Za uzgoj lukovičasta cvijeća u vodi postoje i specijalne staklenke s proširenjem na vrhu. Ne možete li nabaviti takvu staklenku, za uzgoj zumbula u vodi može poslužiti i staklena ili keramička četvrtasta vazica u koju lukovica ne može upasti. Lukovicu stavite dovoljno duboko u vazicu kako se ne bi prevrnula pod težinom cvijeta. Dno lukovice neka bude tik iznad vode no ne i uronjeno u nju. Oko mjesec dana pošto stavite lukovicu u vazu zumbul će procvasti. No da bi se razvilo bujno korijenje i izdužilo batvo i na vrhu batva mirisan cvat, zumbul mora biti u mraku pri temperaturi oko 15°C. 


Ne bude li lukovica u mraku, batvo će ostati kratko i cvat će se razviti tik pri vrhu lukovice. Najjednostavnije je možete zamračiti tako da od ukrasna papira za zamatanje darova izrežete kapice. Šestarom iscrtajte krugove, izrežite ih, pa škarama zarežite do sredine (do mjesta uboda šestara). Oblikujte kapicu željene veličine, pa rubove spojite spajalicom. Kapica neka bude na zumbulu oko tri tjedna, odnosno sve dok se ne počne razvijati batvo i listovi. Povremeno dolijte vode tako da voda u vazici cijelo vrijeme bude na istoj razini. Potom kapicu skinite i premjestite vazicu na toplo dok se cvat posve ne otvori. Zumbul će pri temperaturi oko 22°C procvasti za desetak dana te nakon toga pri temperaturi oko 20°C cvasti još desetak dana. Poslije cvatnje batvo s uvenulim cvatom odrežite što bliže lukovici i ostavite zumbul da i dalje raste u prohladnoj prostoriji. Kad se počnu razvijati zumbuli u vrtu posadite ga na cvjetnu gredicu gdje može ostati nekoliko godina, kao i ostalo lukovičasto cvijeće otporno na niske temperature.