25 veljače, 2010

Mjerenje malih količina mineralnoga gnojiva

Osim organskim gnojivima naše povrtnjake, cvjetnjake i voćnjake gnojimo i mineralnim gnojivima. Na malim pakiranjima mineralnih gnojiva od 3 i 10 kg, koja najčešće kupujemo, upute su da za svaki četvorni metar gredice valja upotrijebiti 40, 50, 70 ili 90 grama. Možete li dok radite u vrtu, a vaga vam nije baš pri ruci, točno procijeniti koliko je to?
Budući da sva gnojiva nemaju jednaku masu, najbolje je da svako gnojivo koje rabite vagnete u nekoj posudici koja će ubuduće služiti kao mjerica. Mjerite li mineralno gnojivo velikom žlicom, znajte da u nju stane oko 20 grama granuliranoga gnojiva. Služite li se, što je u vrtu najjednostavnije, rukama, imajte na umu da pola šake teži oko 30 g, puna šaka oko 50 g, a pregršt oko 200 g. U čašicu od mliječnoga namaza stane oko 70 g, a u čašu od jogurta 180 - 200 g granuliranoga gnojiva. Stare plastične kuhinjske posudice s oznakama volumena također su vrlo dobre za dosta točno odmjeravanje zapremine koju zauzima količina gnojiva koja vam je potrebna. Tako u mjericu od miksera od pola litre stane oko 600 g gnojiva, što znači da 1 dl gnojiva teži oko 120 g, 2 dl 240 g, 3 dl 360 g, a 4 dl 480 g. Ako je gredica dugačka 4 m i široka 120 cm njena je površina 4,8 m2. Ako za svaki četvorni metar treba dodati 70 g gnojiva, za cijelu gredicu morate odvagnuti oko 340 g, što su 3 dl odnosno 7 punih šaka. To znači da biste za cijeli mali povrtnjak površine oko 100 četvornih metara trebali utrošiti oko 7 kg mineralnoga gnojiva.
Gnojite li vrt mineralnim gnojivima odoka, bez ikakva mjerenja, tlo može biti pregnojeno, odnosno zasićeno fosfororn, kalijem i dušikom, a mogu se nakupljati i teški metali. Biljke, naime, iskoriste samo 50% dušika i oko 30% fosfora od ukupne količine gnojiva koje ste unijeli u tlo. Ostatak se ispire u dublje slojeve tla, pa onečišćuje podzemne vode. Kako za gnojidbu ne vrijedi uzrečica da "od viška glava ne boli", mineralna gnojiva uvijek odmjeravajte što preciznije; za gnojidbu povrtnjaka, voćnjaka i cvjetnjaka uvijek utrošite malo manje nego što piše u uputi, osobito ako bilje u vrtu obilno gnojite i kompostom, peletiranim ili kompostiranim stajskim gnojem i sličnim organskim gnojivima.