15 prosinca, 2011

Božićna zvijezda

 Širom svijeta blagdanski ugođaj u kuću unosi poinsetija, u Europi poznatija pod nazivom božićna zvijezda, lat. Euphorbia pulcherrima, elegantna, pomalo neobična biljka iz porodice mlječika, s bijelim, žućkastim, ružičastim te žarkocrvenim pricvjetnim listovima, podrijetlom iz Meksika. Kad je budete kupovali, najprije obratite pozornost na majušne žutozelene cvjetne pupove skrivene među obojenim braktejama. Ako su se već otvorili ili čak otpali biljka je prestarjela. Ne kupujte poinsetiju s uvijenim ili obješenim listovima, nego izaberite posve zdravu i snažnu biljku dobro obraslu lišćem. Dobro je upakirajte, omotajte papirom i što brže odnesite kući, jer je božićna zvijezda jako osjetljiva na hladnoću. Stoga je nikad ne kupujte na uličnim štandovima. Za prijevoza pazite da joj ne ozlijedite listove jer stanični sok što pritom kaplje može prouzročiti mrlje na lišću.
Čim stignete kući, smjestite je u dobro osvijetljenu prostoriju u kojoj je temperatura i danju i noću 18-20°C. Ne izlažite je izravnu suncu. Suhi zrak u prostorijama s centralnim grijanjem ne smeta joj toliko kao propuh. Korijenova bala mora biti neprestano umjereno vlažna, pa je zalijevajte od dva do tri puta u tjednu. Pognojite je svaki drugi tjedan tekućim gnojivom za cvatuće lončanice. Kad završi s cvatnjom božićnoj zvijezdi dopustite da prijeđe u mirovanje. Zalijevajte sve manje; pa ju premjestite u malo hladniju prostoriju. Brakteje će otpasti, a potom i sve ostalo lišće. Ne zalijevajte je više do proljeća.
U travnju iduće godine poinsetiju izvadite iz lonca, staru zemlju otresite, pa ju posadite u svježu mješavinu od 2 dijela treseta, 1 dijela zemlje za cvijeće i 1 dijela pijeska ili perlita. Sve izboje prikratite kako bi biljka kad počne ponovo rasti imala što ljepši oblik. Smjestite je opet u svijetlu i toplu prostoriju i počnite opet redovito zalijevati. U lipnju je s loncem ukopajte na zaštićeno mjesto u vrtu, a ljeti za suha vremena svaki dan malo poprskajte. Svaki je drugi tjedan zalijte otopinom mineralna gnojiva za lončanice. Redovito sve do sredine kolovoza uštipavajte vrhove svih novih izbojaka, pa će božićna zvijezda ostati niska i kompaktna. Ljeti je pokušajte razmnožiti 3-5 cm dugim reznicama, koje valja utaknuti u steriliziran pijesak.
U rujnu je opet unesite u kuću na staro mjesto, a od 1. listopada počnite zamračivati. Svako je poslijepodne u 17 h prekrijte kartonskom kutijom i ostavite je do 8 h sljedećeg jutra. Božićna zvijezda, naime, neće procvasti ako svaki dan ne bude 12 sati u mraku. Zamračujte je svake večeri sve dok se na vršnim listovima ne pojavi boja. Budete li tako postupali, božićna će zvijezda obojene pricvjetne listove razviti u trećem desetodnevlju studenoga. 
Dok se u Francuskoj prodaje tijekom cijele godine, a posebno je omiljena kao znak ljubavi za majčin dan, u ostalim dijelovima svijeta žarkocrvena poinsetija resi kuću za božićne blagdane. Obložite je jelovinom, borovinom, češerićima, dodajte lijepu svijeću, crvene bobice, pokoju crvenu kuglicu i sve ovijte tankom crvenom ili zlatnom vrpcom.