25 ožujka, 2010

Gredica u obliku kratera

Ilustracija K. Skozret
 Gredica u obliku kratera, iznutra udubljena, a izvana obrubljena uzdignutom zemljom i ogradnim zidićem, na nepovoljnim položajima zaštićuje bilje od vjetra i hladnoće, osobito u rano proljeće i kasnu jesen, pa se povrću i cvijeću koje se u njoj uzgaja u hladnijim područjima produljuje vegetacija. Oblikujte ju u sunčanom dijelu vrta, na rahlu i plodnu vrtnu tlu.
U sredinu buduće udubljene kružne gredice zabodite kolčić pa uz pomoć još jednog kolčića i špage dugačke 1 – 1,5 m iscrtajte krug promjera 2 - 3 m. Potom motikom postružite zemlju od sredine prema rubu kruga tako da gredica u sredini bude oko 15 - 20 cm dublja, a uz rub oko 30 - 40 cm viša od razine okolnoga tla. Kako se uzdignuto tlo na valjskom rubu gredice ne bi urušavalo, okruglu gredicu u obliku kratera ogradite niskim betonskim elementima, drvenom niskom palisadom ili kamenom. Središnji dio gredice prorahlite vilastom štihačom, a sirovo neplodno tlo obogatite zrelim kompostom kojega valja plitko ukopati. Na kraju tlo usitnite grabljama i vaša nova gredica u obliku kratera pripremljena je za sjetvu i sadnju. Budući da ćete dok njegujete biljke morati ulaziti u unutrašnjost gredice, u njezinu sredinu kružno položite kamenje po kojemu ćete hodati. Kamenje se danju, osobito ono tamnije, zagrijava, a noću se prikupljena toplina iz njega oslobađa u okolinu, pa u krateru vlada povoljna mikroklima. Kako biste očuvali prikupljenu toplinu, osobito u područjima s nepovoljnom klimom u kojima se bojimo kasnih proljetnih mrazova, na početku vrtlarske sezone kad počnete sijati rano povrće i uzgajati presadnice cvijeća i povrća, krater prekrijte prozirnom folijom. U sredinu gredice zabijte jedan kolac, na njega stavite preokrenutu plastičnu kantu, pa preko cijeloga kratera navucite foliju. Uz vanjski rub učvrstite kamenjem ili opekama i dobili ste okruglo klijalište u kojemu možete uzgajati presadnice osjetljiva cvijeća i povrća.
Povrće i cvijeće u okrugloj udubljenoj gredici uvijek sijte i sadite u kružne redove, i to tako da visoke biljke uvijek budu u sredini, a niske uz rub zbog boljeg osvjetljenja. Biljke s velikim lišćem i plodovima, kao tikve i slično, također možete uzgajati u krateru, ali samo po nekoliko, tako da ostane dovoljno prostora i za ostale kulture, kako biste u krateru u povoljnim uvjetima uzgojili što više raznovrsna povrća.
Pri uzgoju povrća na gredici u obliku kratera, kao i na ravnim gredicama, poštujte dobro isplaniran plodored. U rano proljeće, primjerice, uzgajajte rotkvice, salatu i špinat. Kad to poberete, u sredinu kratera kao glavnu kulturu možete posaditi presadnice rajčica ili krastavaca, kojima je potrebno mnogo topline, a zbog povoljnijih uvjeta uzgoja to možete učiniti tri tjedna prije nego na otvorenom. Uz rub gredice u svibnju posijte niski grah mahunar, koji nema tako velike potrebe za toplinom. Nakon berbe glavne kulture krater iskoristite za uzgoj zimske salate.
U krateru uspijeva mnogo više povrća nego na ravnoj gredici jer je uzgojna površina veća, a zbog dodatne topline povoljniji su uzgojni uvjeti. Stoga je takva gredica veoma povoljna i za uzgoj višegodišnjega začinskog i ljekovitog bilja, npr. metvice, matičnjaka, kadulje, lavande i drugih, koje možete posaditi uz rub gredice i oblikovati nisku mirisnu živicu.