08 studenoga, 2012

Visokostablašice ili niskostablašice?

 Kad budete kupovali sadnice voćaka koje ćete uzgajati u svom malom voćnjaku ili na dvorištu oko kuće, dobro razmislite hoćete li kupiti sorte koje su cijepljene na bujne generativne podloge ili one koje su cijepljene na vegetativner slabije bujne podloge. Budete li izabrali kultivirane vrste voćaka cijepljene na sjemenjake, bujne generativne podloge, stabla će imati oblik visokostablašica. Imate li za njih dovoljno mjesta, uzgajajte ih u voćnjaku jer su dugovječne i razvijaju snažan i dubok korijen koji ih dobro učvršćuje u tlu. Otporne su na bolesti jer im je krošnja izdignuta, pa je manja mogućnost zaraze iz tla. Krošnja je prozračnija i manje vlažna, a i opasnost od smrzavanja je smanjena.
Nestrpljivim je voćarima možda teško čekati prve plodove jer je visokostablašicama za to potrebno najmanje 4-5 godina. Loše su im strane i to što su radovi u takvom voćnjaku otežani zbog visine stabala. 
Osim toga, sorte cijepljene na bujne podloge mogu nam nakon nekoliko godina dosaditi, a mogu se pojaviti i nove bolesti i štetnici koje nije lako kontrolirati.

 Budete li izabrali vrste i sorte koje su cijepljene na vegetativne slabije bujne podloge moći ćete ih uzgajati kao niskostablašice. 
One su kratka vijeka - žive 10 -15 godina - pa ih je lakše zamijeniti drugim, boljim ili zanimljivijim sortama. 
Radove u takvom voćnjaku obavljamo lakše jer stabla obično nisu viša od 3 m. 
Zato su pogodne za male voćnjake, a pristaju i na balkon ili terasu. 
Prva plodove s malih stabala možemo očekivati već u drugoj ili trećoj godini nakon sadnje. 
No, i one imaju neke loše strane. Korijen im je plitak, na težim se tlima slabije ukorijenjuju, a rizik je od smrzavanja veći, jer je deblo nisko. 
Stoga su i osjetljivije na bolesti nego visokostablašice. 
Ne možete li se odlučiti hoćete li uzgajati bujne voćke ili patuljaste, posadite srednje visoke, koje dobivamo cijepljenjem kultiviranih sorti na srednje bujne podloge.