Začinsku sol pripremite tako da dobro operete, ostružete i sitno naribate korijenje mrkve, peršina, celera i pastrnjaka. Mrkve može biti dvostruko više od ostala povrća.
Lišće celera i peršina nasjeckajte, pa sve pomiješajte s morskom solju u omjeru 2:1 (na 2 kg korjenastog povrća dodajte 1 kg soli). Ostavite da odstoji u hladnoj smočnici u čeličnoj posudi s poklopcem 48 sati.
Istresite u veliki pleh, pa u što tanjem sloju polako sušite u pećnici na 80°C - vrata pećnice neka budu odškrinuta kako bi izlazila para - sve dok se mješavina povrća i soli ne skrutne, tako da se lako drobi među prstima.
Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi, pa malo pomalo sameljite u sjeckalici. Uspite u posve suhe staklenke i nepropusno zatvorite.
Domaću začinsku sol rabite kao dodatak juhama, varivima, složencima i sličnim jelima.
Nema komentara:
Objavi komentar