03 listopada, 2013

Začinska sol

Začinsku sol pripremite tako da dobro operete, ostružete i sitno naribate korijenje mrkve, peršina, celera i pastrnjaka. Mrkve može biti dvostruko više od ostala povrća. Lišće celera i peršina nasjeckajte, pa sve pomiješajte s morskom solju u omjeru 2:1 (na 2 kg korjenastog povrća uzmite 1 kg soli). Ostavite da odstoji u hladnoj smočnici u čeličnoj posudi s poklopcem 48 sati. Istresite u veliki pleh, pa u što tanjem sloju polako sušite u pećnici na 80°C - vrata pećnice neka budu odškrinuta kako bi izlazila para - sve dok se mješavina povrća i soli ne skrutne, tako da se lako drobi među prstima. Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi, pa odmah dio po dio istucite u mužaru ili sameljite mikserom. Uspite u posve suhe staklenke i nepropusno zatvorite. Rabite kao dodatak juhama, varivima, složencima i sličnim jelima.