22 rujna, 2022

Bučine sjemenke

 Kad smo za vrijeme studija u voljenom  bijelom Zagrebu išle u kino, pred ulazom u kinodvoranu  prodavači, najčešće neki mladi momci, uvijek su nam nudili "zanimaciju" - pečene sjemenke bundeva u malim čunjastim papirnatim smotuljcima. Grickali smo ih za vrijeme prikazivanja filma, a kad se dvorana ispraznila, posvuda su po podu bile razbacane bijele ljuskice. U kino već godinama ne idem pa ne znam može li se zanimacija i danas kupiti prije ulaska u kinodvoranu, ali znam da su krupne bučine sjemenke vrlo ukusne i ljekovite. Sadržavaju 45-53 % masnoće, 32-38 % bjelančevina, 3-5 % ugljikohidrata, 4-6 % minerala, i to kalija, fosfora, kalcija, magnezija, željeza, bakra, mangana, selena i cinka te važne vitamine B1, B2, B6, C, A i E. Masno ulje obiluje višestruko nezasićenim masnim kiselinama, linolnom, linolenskom i arahidonskom kiselinom. Sjemenke sadržavaju i pektin, bjelančevine, fosfatide, neke sterole i njihove glikozide, triterpenske spojeve znane pod nazivom kukurbitacini, giberelinsku kiselinu i skvalen. Od njih se dobiva hladno prešano ulje, koje se rabi u farmaceutskoj industriji, kao lijek te kao začin za salate i kruh.

I sjemenke i bučino ulje djelotvorno sprečavaju i ublažavaju tegobe pri početnom stadiju povećane prostate. Povećava se protok i količina urina, smanjuje se učestalost mokrenja i danju i noću, a ljekoviti sastojci utječu i na mišiće mokraćna mjehura, osobito kružne koji zatvaraju i otvaraju mjehur. Ublažavaju se i tegobe koje su posljedica nadražena mjehura, bolovi i pečenje, što je često i u djece i žena. Vjeruje se i da bučino ulje snižava razinu kolesterola u krvi. Stoga sjemenke jedite dva puta na dan, po jednu jušnu žlicu, dobro ih prožvakavši. Ulje uzimajte kao kuru, više mjeseci, također dva puta na dan, po jednu čajnu žličicu. Ni za dulje uporabe ulja i sjemenki nema nikakvih popratnih pojava ni neželjena djelovanja.