27 siječnja, 2011

Cijepljenje oraha

 Iako se orah, Juglans regia, cijepi vrlo teško, želite li sami uzgojiti sadnice oraha, pokušajte ih cijepiti na nekoliko načina. P
odloga za cijepljenje voćaka je korijen i dio debla do mjesta cijepljenja, a može nastati iz sjemenke (generativne podloge ili sjemenjaci) ili ukorijenjivanjem jednogodišnjih grana (vegetativne podloge). Pri proizvodnji voćnih sadnica u rasadnicima za okuliranje se uzimaju jednogodišnje, iznimno dvogodišnje podloge promjera 4-6 mm pri korijenovu vratu. Želite li promijeniti sortu ili popuniti prazninu u krošnji starije voćke, za okuliranje izaberite jednogodišnju, dvogodišnju ili trogodišnju granu.
Ako vaši sjemenjaci oraha, biljke koje ste uzgojili iz sjemena, nisu stariji od dvije godine, iskopajte ih potkraj siječnja ili na početku veljače i posadite u lonce te unesite u svijetlu i toplu prostoriju temperature 22-27°C s dosta vlage u zraku. Kad nakon 3-5 tjedana navre sok, cijepite ih spajanjem tako da na podlozi - to su vaši sjemenjaci izrasli iz sjemenke -10 cm iznad tla, odnosno korijenova vrata, načinite kosi rez duljine 3 cm. Sa željene sorte krajem vegetacije odrežite plemke, grančice jednako debele kao podloga, pa ih utrapite na hladnu u vlažnu pijesku ili čuvajte u hladioniku u plastičnoj vrećici pri temperaturi 2-5°C. I njih zarežite ukoso kao i podlogu. Plemku i podlogu položite jednu uz drugu, povežite gumicom ili rafijom i premažite cjepljarskim voskom. Kod engleskog spajanja na sredini kosog reza i na plemki i na podlozi načinite mali rez. Plemku malo utisnite u podlogu pa će se čvršće spojiti. Veća je dodirna površina plemke i podloge pa će bolje srasti. Tri tjedna poslije cijepljenja razvit će se mladice koje u sljedeća 4 tjedna narastu 30-50 cm. Nakon toga temperaturu u prostoriji snizite na 15-16°C, da se orasi postupno priviknu na vanjske uvjete. U voćnjak ih presadite u travnju ili svibnju. 

Ako se bojite da cijepljenje na opisani način neće uspjeti, orahe cijepite u svibnju spajanjem na zeleno. Pritom podloga i plemka moraju biti jednako debele i jednako stare.
Kasno ljeti orah cijepite na zakrpu, to je kalifornijsko okuliranje. Plemka je pup s dijelom kore u obliku pravokutnika (zakrpa), a isto takvu zakrpu izrežite na kori podloge – za to postoji poseban nožić s dvije oštrice. Plemku umetnite u izrez na podlozi i čvrsto povežite. Pri tom ne treba mazati cjepljarskim voskom.
Da bi cijepljenje bilo uspjelije, kad skidate pupove s grančice ispod kore ostavite tanak sloj drva – boja mora biti poput ulja, ako je bijelo onda je predebelo. To je geisenheimsko okuliranje. 
Osim toga, orah se može cijepiti i na isječak, pod koru, na raskol, na cijeli prsten i na druge načine, kao što je prikazano na ilustraciji.