Jabuke

Jabuke

subota, 12. travnja 2014.

Biskupova kapa

 U proljeće 1980. godine, dakle prije tridesetčetiri godine, na sajmu cvijeća u Zagrebu – tada se još održavao na gornjem gradu – kupila sam jedan mali kaktusić. Bila je to biskupova kapa, lat. Astrophytum myriostigma, kaktus podrijetlom iz gorovitih pustinjskih predjela sjevernog i središnjeg Meksika, koji sad nalikuje na grbavoga djedicu, ali je još uvijek živ. Svakoga ljeta svojim svilenkastim sjajnim nježnožutim cvjetovima promjera od 3 do 6 cm – latice se potpuno otvaraju samo danju, a noću su uvijek sklopljene - uljepšava moj balkon.
Biljka je okruglasta - starije biljke poprimaju valjkast oblik - promjer joj je 10 – 20 cm, a u postojbini može doseći visinu od 2 metra. Ima 4 – 8 zelenih uzdužnih rebara sa smećkastim vunastim bradavicama, a nema bodlje, zbog čega je astrofitum jedan od najpopularnijih kaktusa. Cijelo tijelo biljke posve je prekriveno sitnim bjelkastim vunastim ljuskicama. Kad astrofitum pogledate odozgo, nalikuje na biskupovu mitru, pa je stoga i dobio ime biskupova kapa. Poprečni je prerez u obliku zvijezde, pa je po tome biljka dobila latinsku oznaku astrophytum, što znači zvjezdolika biljka.
Biskupova kapa najbolje uspijeva na dijelu balkona ili terase koji je cijeli dan izložen suncu, a može ostati vani sve do prvog jesenskog mraza jer dobro podnosi hladnoću. No zemlja u lončiću ne smije biti premokra kako korijenje ne bi istrunulo. Ljeti je zalijevajte umjereno i svaka dva tjedna gnojite mineralnim gnojivom za kaktuse.
U listopadu, kad zahladi, zalijevajte sve manje i sve rjeđe, a zimi zalijevanje posve obustavite. Astrofitum smjestite u svijetlu prostoriju u kojoj temperatura neće biti niža od 10°C.
Ako preraste posudu, u proljeće je presadite u standardnu mješavinu za kaktuse, sastavljenu od jednakih dijelova sterilizirane ilovače, treseta i gruboga pijeska.
Atraktivna biskupova kapa razmnožava se sjemenom, koje lako i brzo klije, te cijepljenjem. Da bi biljka počela cvasti valja čekati oko 6 godina. Osim biskupove kape, iz roda Astrophytum uzgaja se još nekoliko vrsta, neke s bodljama, a neke bez njih, kao A. asterias, A. capricorne, A. ornatus te A. columnare.