13 svibnja, 2010

Dragoljub

Jedna od prvih biljaka koje sam posijala u svom vrtu - desetak  sjemenki sam piknula na cvjetnjak i ove godine - bila je kapucinka, odnosno dragoljub, lat. Tropaeolum majus, jednogodišnja puzavica podrijetlom s hladnih planinskih visoravni što se protežu od Meksika do središnje Argentine i Čilea. Svijetlozeleni okrugli ili bubrežasti listovi s valovitim rubom, promjera 5-12 cm, na dugačkim su peteljkama. Upravo one, a ne stabljika, služe biljci za učvršćivanje, jer se uvijaju oko svake stvari koju dotaknu, pa tako i oko žice, špage, letvica ili sličnog oslonca.
No nisu baš sve sorte ukrasnog dragoljuba puzave, postoji i skupina novijih polupuzavih te patuljastih grmolikih sorti, pa se osim za pergole ta lijepa i korisna biljka može uzgajati i na malim cvjetnim gredicama, u posudama i balkonskim sandučićima. Dobro može poslužiti i kao ljetni pokrivač tla, osobito uz lukovičasto cvijeće, jer svojim lišćem prekriva neugledno lišće tulipana i narcisa poslije cvatnje.
Iz lišća pomalo neobična izgleda vire žuti, narančasti, crvenosmeđi ili crveni cvjetovi s pet latica, ali mogu biti i polupuni te puni. Kapucinka najbolje uspijeva na suncu, ali bit će zadovoljna i u polusjeni, na pjeskovitim, laganim propusnim tlima. Nije joj potrebno preplodno tlo, dapače, bujnije cvate na siromašnu tlu nego na obilno pognojenu, osobito ako se doda previše dušika. Tada, naime, bujno raste lišće na uštrb cvjetova. Dragoljubu pogoduju topli dani i hladne noći, a dosta dobro podnosi i sušu. Za ljetnih vrućina se može dogoditi da dragoljub malo slabije cvate, no nakon kratka zastoja, kad se temperature vrate na normalu, opet živne i počne obilno cvasti. Ako u jesen bude lijepo vrijeme cvatnja se produlji sve do prvih jesenskih mrazova.

Kapucinka se lako razmnaža sjemenom, koje u toplijim krajevima valja posijati u rano proljeće. U područjima s hladnijom klimom pričekajte da prođe opasnost od proljetnoga mraza. Krupne okruglaste sjemenke sijte izravno na mjesto uzgoja, po 2-3 sjemenke na razmak 30 cm, jer ne podnosi presađivanje.
To je idealna biljka za djecu, jer su sjemenke tako krupne da ih i mali nespretni dječji prstići mogu lako posijati. Brzo niče, još brže raste i pun je velikih lijepih cvjetova koji će svako dijete, ali i svakog mlađeg, pa i starijeg vrtlarskog početnika, ispuniti ponosom. Osim toga zrele sjemenke padaju na tlo i same se zasijavaju, pa kapucinka u proljeće ponovo nikne. Potrebno je samo svakog proljeća, prije no što nove biljčice niknu, tlo grabljicama plitko prorahliti i pustiti dragoljub da slobodno raste.
Mnogi vrtlari kapucinku ne uzgajaju samo u cvjetnjaku; siju je i među povrće i uz voćke jer crne lisne uši vole njene nježne lisne i cvjetne peteljke. To je posebice korisno ako je u blizini grah mahunar, jer će uši radije ostati na dragoljubu nego prelaziti na grah. Osim toga ta je južnoamerička biljka, prenesena u Europu u 16. st., dobar usjev i za zelenu gnojidbu, pa ga je dobro posijati na sirovo tlo prije povrća u dio vrta koji će služiti kao povrtnjak.


No nije dragoljub u korisnom dijelu vrta samo zbog toga. I njega, naime, možemo smatrati povrćem – uostalom već su ga u 18. st. uzgajali u povrtnjacima - jer su i listovi i cvjetni pupovi i cvjetovi i okruglasti plodovi jestivi. I ne samo jestivi nego i ljekoviti. Naime, svi nadzemni dijelovi biljke sadržavaju mnogo vitamina C, gorušičino ulje, te željezo, sumpor, mangan, karotenoide, flavonoide, glikozide i druge ljekovite tvari. Gorušičino ulje djeluje antibiotski, sprječava razvitak bakterija, gljivica i virusa. Stoga dragoljub u pučkoj medicini rabe za jačanje organizma, pročišćavanje krvi, ublažavanje tegoba pri bronhitisu, gripoznom stanju, prehladi, upalama dišnih i mokraćnih potova. Ljekovite pripravke valja rabiti samo u propisanim količinama, i to ne dulje od 4-6 tjedana, jer predoziranje može nadražiti želudac i crijeva.
Dragoljub se ne može sušiti, ali se svježi mladi listovi i cvjetovi pomalo ljutkasta okusa mogu dodati povrtnim miješanim salatama, umacima, juhama te rabiti za ukrašavanje različitih pikantnih jela od piletine i ribe. Laticama možete posuti namaze za kruh, osobito od svježeg sira, a mogu se dodati i finom vinskom octu za pripremu mirisnog začinskog octa. Nezreli se plodovi mogu ukiseliti i rabiti kao zamjena za ukiseljene kapare, a zreli se prženi plodovi mogu jesti sami ili samljeti pa rabiti kao zamjena za papar. Listove, cvjetne pupove, cvjetove i plodove beremo samo na biljkama koje nisu prskane pesticidima.
Osim toga, pelud kapucinke kod osjetljivih ljudi može prouzročiti alergijsku reakciju, pa prije jela uvijek s cvjetova uklonite prašnike i tučak.
Pronašla sam negdje podatak da se dragoljub rabi i u kozmetici za pripremu sredstava za njegu kose. Četiri pregršti lišća i cvjetova prelijte s ¼ l visokopostotnog etilnog alkohola, ostavite da stoji u zatvorenoj staklenci 14 dana, procijedite i razrijedite s ¼ l destilirane vode. Kapucinkinom vodicom za kosu masirajte kožu glave jednom na dan.