21 listopada, 2010

Sadnja dvoljetnica

 Potkraj listopada, kad s cvjetnih gredica uklonimo jednogodišnje cvijeće, na njihovo mjesto sadimo dvoljetnice: maćuhice, tratinčice, potočnice, šeboj, turske karanfile, ukrasne pustikare, zvončiće, sljez i druge, koje čine malu ali za vrtlare važnu skupinu cvijeća svrstanu između jednoljetnica i trajnica. Sijemo ih u rano ljeto, od svibnja do srpnja, u klijalište, na posebnu gredicu, u plitke sjetvene posude i lončiće. Do jeseni one stvaraju lisnu rozetu, prezimljuju, a sljedeće godine cvatu, stvaraju sjemenke - često se i samozasijavaju – i nakon toga odumiru. Neke vrste, kao sljez, pustikara i turski karanfil, osobito uklonimo li pravovremeno svake godine cvjetove kako bismo onemogućili dozrijevanje sjemena, uspijevaju nekoliko godina i kao kratkovjeke trajnice.
Većinu dvoljetnica tijekom godina imala sam u svom vrtu i sama uzgajam presadnice. Ove godine na žalost imam samo turske karamfile, a posadit ću ih na veliki cvjetnjak pokraj novoga povrtnjaka, iza čistaca i zumbula.
Budete li i vi ove jeseni sadili dvoljetnice, bilo da ste ih sami uzgojili ili nabavili u vrtnim centrima, pojedine vrste grupirajte u skupine nepravilna oblika kako bi gredica djelovala što prirodnije. Biljke rasporedite po visini tako da niske vrste na gredici izloženoj pogledu uvijek budu ispred visokih. Sadite ih u trokut, a pojedine skupine smjestite pod različitim kutovima kako biste izbjegli izgled vojničke kolone. Dva do tri dana prije sadnje presadnice ne treba zalijevati da korijenova bala ne bude premokra. Prejako natopljena korijenova bala može se naime raspadati i biljke je tada teško vaditi iz klijališta i lončića.

Cvijeće uvijek presađujte predvečer za oblačna vremena, upotrebljavajući vrtlarsku lopaticu ili sadilicu za lukovičasto cvijeće, kojom načinite prostrane duboke rupe, duplo šire od korijenove bale, u kojima će se korijenje pravilno rasporediti. Dubina sadnje mora biti jednaka dubini na kojoj su bile posađene u lončiću ili klijalištu. Nakon sadnje biljke zalijte da se korijen pravilno rasporedi i stopi s tlom. Prema potrebi gredicu prije sadnje prekrijte lišćem, borovim iglicama ili tresetom kako biste cvijeće zaštitili od vjetra i hladnoće, posebice ako preko zime ne bude zaštitnog snježnog pokrivača.
Izbor dvoljetnica za cvjetne gredice ovisi o njihovoj visini, boji, vremenu cvatnje, izloženosti gredice suncu i prostoru koji zauzima pojedina biljka. Tako ćemo primjerice bijele, crvene, ružičaste i šatirane turske karanfile, koji cvatu od lipnja do kolovoza, posaditi na srednji dio sunčane gredice, na razmak od 20 cm između pojedinih biljaka, koristeći dvadesetak presadnica za svaki četvorni metar.
I još jedan mali savjet: dvoljetnice ne sadite svake godine na isto mjesto na zasebnu gredicu; uklopite ih među trajnice, lukovičasto cvijeće, ruže, vazdazeleno i cvatuće grmlje, pa će cvjetne gredice svake godine biti malo drukčije, a vi ćete uživati u raznovrsnim mirisima i bojama svoga vrta.