17 studenoga, 2011

Biodinamička pasta

Jedna od važnijih mjera zaštite u ekovoćnjaku je premazivanje stabla biodinamičkom pastom. Pripremiti je možete, po uputi mr. Darka Znaora u "Ekološkoj poljoprivredi", ako pomiješate 15 kg kaolina tj. gline, 15 kg kravlje balege, 15 l goveđe krvi ili mlijeka, 15 l čaja od preslice (30 g suhe preslice kuhajte 1 sat u 10 l vode), 15 l biodinamičkog preparata 500, 15 l kremena u prahu, 3 kg štirke, 3 kg drvenog pepela, 2 kg vodenog stakla i 2 kg golubljeg izmeta. Kravlja balega i golublji izmet sadržavaju stimulatore rasta što potiču rast kambija i stvaranje glatke kore. Goveđa krv uz dodatak ribljeg ulja štiti voćke od srna i zečeva, jer su te životinje biljojedi i ne vole miris krvi. Biološko dinamički pripravak «500» priprema se na gospodarstvu od goveđe balege što se može naučiti na tečajevima koje povremeno organiziraju udruženja za biološko-organsku poljoprivredu. Prije uporabe biodinamičke paste, čeličnom četkom ostružite mahovinu, lišajeve i staru odumrlu koru na debljim granama i deblu, te voćke poprskajte čajem od preslice. Premažite ih svakog proljeća poslije rezidbe te u jesen kad otpadne lišće. S vremenom kora postane glatka, bez pukotina u koje bi se mogli zavlačiti štetočinci na prezimljavanje ili ljetno mirovanje. Sloj paste na deblu štiti voćke od smrzavanja, te ubrzava zarastanje rana nastalih rezidbom.