27 svibnja, 2010

Tulipani nakon cvatnje

 Mnogi se vrtlari pitaju kako postupati s tulipanima poslije cvatnje, treba li lukovice izvaditi pa ih u jesen ponovo posaditi, kako i kada ih orezati i slično. Kao i ostalo lukovičasto cvijeće tulipani su trajnice, višegodišnje biljke s posebno oblikovanom podzemnom stabljikom, lukovicom, koja služi za preživljavanje u nepovoljnu, hladnom ili suhom dijelu godine. Stoga mogu na istom mjestu u vrtu ostati nekoliko godina. 
Poslije cvatnje biljke se pomalo uvlače u tlo i stvaraju nove mlade lukovice. Za to im je potrebno mnogo hraniva, što ih osigurava lišće fotosintezom. Stoga ocvale cvjetove valja odrezati čim latice povenu kako ne bi trošili hranjiva na stvaranje ploda, čahure, sa sjemenkama.  
   
Lišće hoste prekriva stabljike tulipana 
Lukovice tulipana na cvjetnim gredicama uvijek sadite među trajnice, jednogodišnje i dvogodišnje cvijeće, koje će tijekom ljeta svojim lišćem prekriti stabljike tulipana koje nakon cvatnje djeluju neuredno. U lipnju, sve dok su im listovi zeleni i rastu, tulipane redovito zalijevajte, a požutjelo i usahlo lišće otkinite u srpnju kad su nove lukovice oblikovane i spremne za cvatnju u sljedećoj godini. Odstranite li lišće ranije, lukovice se ne mogu posve razviti i dozreti. Za tri do četiri godine nastane mnogo mladih lukovica i tulipani cvatu sve slabije, pa ih možete izvaditi potkraj srpnja, osušiti i čuvati na suhom. Velike lukovice posadite u jesen na drugo mjesto u cvjetnjaku, kako biste spriječili pojavu bolesti i štetnika.
Lukovice tulipana
Prije sadnje, a u idućim godinama od kasne jeseni do rana proljeća, tlo pognojite kompostom ili kompostiranim stajskim gnojem. Sitnije lukovice posadite, imate li za to dovoljno mjesta u vrtu, na posebnu gredicu za razmnožavanje cvijeća, pa ih uzgajajte nekoliko godina dok ne budu i one sposobne za cvatnju. Imate li cvjetne gredice popunjene samo tulipanima, pa ih želite zamijeniti jednoljetnicama, kao u gradskim parkovima, poslije cvatnje pažljivo izvadite lukovice i odmah ih presadite na gredicu za razmnožavanje na kojoj će nastaviti razvitak i oblikovati nove lukovice. Na jesen ih posadite na željeno mjesto u cvjetnjaku kako biste sljedećeg proljeća opet uživali u prelijepim živopisnim cvjetovima svima dragih tulipana.