12 rujna, 2013

Čuvanje luka i češnjaka

 Luk i češnjak, posve zreo i suh - vlažan i nezreo odvojite i što prije potrošite - najbolje se zimi čuva u suhom, zračnom i hladnom spremištu. U vlažnim i toplim prostorijama lukovice se brzo kvare, trunu i tjeraju izboje i korijenje. Što je luk zreliji, to je veći udio suhe tvari, pa se bolje i dulje čuva. Češnjak, pak, ne smije biti prezreo, jer se tada teže čuva, vanjska se ljuska otkida i puca, a česna se odvajaju. Prije nego što ga spremite, najdeblja, zdrava i zrela česna odvojite za sadnju. Ako ste ostavili stabljike na lukovicama, luk i češnjak spletite u jednoredne ili dvoredne vijence i objesite o grede u spremištu. Lukovice kojima ste odstranili stabljike čuvajte u plitkim letvaricama, košaricama, vrećama ili sandučićima u tanku sloju, ne debljem od 30 cm. Smjestite li luk i češnjak na police, oko njega struji zrak pa se bolje čuva. Za skladištenja, lukovice redovito pregledavajte i prebirite, osobito ako ih je mnogo. Najpovoljnija je temperatura za čuvanje lukovičastog povrća -1oC do +2oC. Češnjak i luk neće stradati zimi ako temperatura u prostoriji ne bude niža od -3oC. Čak i ako se malo smrznu, ne dirajte ih, već ostavite da se postupno odmrznu i posve obnove svoju kakvoću.