09 kolovoza, 2012

Razmnožite kupine vrhom stabljike

Nedaleko od kuće u kojoj smo stanovali kad je Stara vrtlarica bila mala djevojčica, na padinama obližnjega brijega uz rub šume rasle su kupine. Kad smo išle u šetnju s mamom - što je tada bilo obvezno i redovito – tijekom kolovoza smo brale slatke krupne crne bobe. Još i sad se prisjećam te posebne finoće i slatkoće tih divljih kupina, a posebice finoga okusa pekmeza pripremljenoga od njih, kojega sam jela namazanoga na domaći kuruzni kruh iz krušne peći. I to je dovoljan razlog za uzgoj bar jednog grma kupina u svakom vrtu, ma koliko malen bio. Imate li taj jedan grm, a željeli biste ih imati još nekoliko, sadnice možete uzgojiti i sami.
Potkraj ljeta, u jadranskom području početkom kolovoza, a u kontinentalnom u rujnu. kupine razmnožite vegetativno, ukorijenjivanjem vrhova izdanaka. Odmah po završetku berbe, vrhove dobro razvijenih zrelih jednogodišnjih izbojaka duljine 2-4 m savijte i ukopajte u tlo na dubinu od 10-15 cm. Ukopani će vrhovi do rujna, odnosno sredine studenoga razviti snažno korijenje. Do proljeća će se dobro ukorijeniti pa ih tada rezom odvojite od matičnoga grma, 15-25 cm iznad tla. Tako dobivene sadnice kupina promjera 9-12 mm, s dobro razvijenim korijenom, izvadite iz tla i odmah presadite na željeno mjesto u vrtu. Sadnice kupina uzgojene ukorijenjavanjem vrhova izdanaka sigurno će se primiti. trnovitim stabljikama.

 Iako se kupine, lat. Rubus fruticosus, lako razmnažaju zelenim i zrelim te korijenovim reznicama, izdancima i meristemom tj. kulturom tkiva, razmnožavanje vrhovima izdanaka posebice je pogodno za puzeće sorte : himalaja, young, boysen i druge, te netrnovite thornfree, giorgia thornless, gigante del giardino. Naime, ako bismo te sorte razmnožavali izdancima i korijenovim reznicama dobili bismo grmove s trnovitim stabljikama.
Za razmnažanje kupina na opisani način vrlo je važno odabrati samo dobro razvijene i posve zdrave grmove koji nisu zaraženi štetnicima, npr. lisnim ušima te nematodama, i bolestima, posebice virusima. Viroze kupine možete prepoznati po kržljavosti, kovrčavosti, pjegavosti te zelenom i žutom mozaiku lišća. Primjetite li takve biljke odmah ih izvadite i spalite. Ne rabite ih ni u kom slučaju za razmnožavanje jer se viroze šire zaraženim sadnim materijalom.